Plenković ‘oživljava’ Kalmetu: Ignorirane milijunske afere

screenshot

Sastanak Predsjedništva HDZ-a koji se odvio u ponedjeljak pokazatelj je smjera u kojem stranku kani voditi premijer Andrej Plenković. Naime, glavni tajnik stranke, koji je ujedno i šef Sabora, Gordan Jandroković silno je opterećen količinom posla koja se spustila na njegova krhka politička pleća te je sukladno tome dobio čak tri pomoćnika.

Uz Josipa Šarića i Stjepana Adanića na značajnu poziciju vraća se i Božidar Kalmeta što je svojevrsno oživljavanje nekadašnjeg zadarskog gradonačelnika koji se s političke scene diskretno povukao ne spletom slučajnih okolnosti, već spletom afera koje su se odvile oko njega. Kalmeta je naime bivši ministar optužen u aferi Remorker da je sa suradnicima izvlačio novac iz HAC-a, a proces protiv njega još uvijek traje. Prema Uskokovoj optužnici, Kalmeta je povezao ljude iz svog resora, odnosno Ministarstva prometa, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta te je s njima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Kalmeti se sudi i zbog optužbi za zloupotrebu ministarske funkcije u periodu između 2007. i 2008. godine kada je s Fimi medijom, marketinškom agencijom protiv koje se vodi spor za izvlačenje novca iz javnih tvrtki za punjenje HDZ-ovih crnih fondova, dogovorio produkciju filma Prometna renesansa Hrvatske. Film je, prema optužnici, trebao biti realiziran mimo javne nabave, a potrebe za plaćanjem pa i narudžbom istoga, prema stajalištu iz optužnice, naprosto nije bilo. Nakon dogovora s Kalmetom, Fimi media je za produkciju filma 21. travnja 2008. Ministarstvu ispostavila račun od 612.159,40 kuna. Čovjeka s ozbiljnim teretom na plećima, europejac Andrej Plenković vratio je u politički život. Kako i ne bi kada je on vrlo otvoreno stao uz premijera onoga časa kada su se zadarski ogranak i stranački starosjedioci pobunili zbog ratifikacije Istanbulske konvencije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI