Plenković o 14 HDZ-ovaca koji su bili protiv Konvencije

Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je u Saboru izglasana ratifikacija Istanbulske konvencije, a ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, dobila povjerenje zastupnika za nastavak obnašanja svoje dužnosti, premijer Andrej Plenković komentirao je događaje u Saboru.

Zahvalio je zastupnicima na podršci ministrici Martini Dalić u Saboru, kazavši da je nedostajao još jedan glas parlamentarne većine, onaj potpredsjednika Sabora, Furija Radina, koji je svoj nedolazak ispričao bolešću. “Kolega Zekanović ovim je potezom pokazao da je i formalno dio oporbe”, rekao je Plenković za člana HRAST-a, koji je glasao za nepovjerenje ministrici Dalić.

Komentirao je i usvajanje Istanbulske konvencije. “Dio HDZ-a je bio protiv, to je njihov odabir. Dobro je za Republiku Hrvatsku da smo usvojili ovu Konvenciju, a njena bit je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji. Institucije Vlade će je provoditi da riješe ovaj negativni društveni fenomen”, rekao je Plenković, osvrnuvši se i na raspravu o Istanbulskoj konvenciji u Saboru.

“Sve ovo što smo pratili kroz raspravu po meni je bilo pretjerano, odvuklo je od biti”, rekao je Plenković, izrazivši zadovoljstvo cijelim tjednom, a čestitao je i predsjedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću, na promjeni Poslovnika, čime je, prema njegovu mišljenju, u Sabor uveo kvalitetniju raspravu.

Upitan očekuje li smirivanje strasti oko Istanbulske konvencije, sad kad je Sabor izglasao njezinu ratifikaciju, Plenković je rekao da misli da se mora raditi na smanjivanju tenzija i podjela. “Sigurno da Vlada i uvjerljiva parlamentarna većina smatra da je ovoj Konvenciji cilj boriti se protiv nasilja nad ženama. To je jedini cilj zašto je ova Konvencija bila na dnevnom redu. Politički aspekti, svjetonazorski aspekti su u ovom slučaju podredni, to je pokazala i primjena Istanbulske konvencije u onim zemljama gdje je ona na snazi. Nismo primijetili nikakve tendencije u praksi, koje bi trebale biti zabrinjavajuće u odnosu na ono što dio hrvatske javnosti smatra da se nalazi u Konvenciji ili slijedi prihvaćanjem njezine provedbe. To je sve netočno. Vrijeme će pokazati da je ovo što govorim istina i da smo u pravu fokusirajući se na bit Istanbulske konvencije, a to što je netko protiv nije grijeh, nema penalizacije, nećemo nikoga kazniti”, rekao je.



S obzirom da je 14 članova HDZ-a glasalo protiv, a da je jedan bio suzdržan, novinari su Plenkovića pitali je li to neka poruka njemu. “Ne, mislim da dio zastupnika može biti ima neke svjetonazorske dileme, dio je sasvim razvidno pod pritiskom, a dio ima neku sasvim drugu agendu, ali to je njihova stvar”, kazao je Plenković.

Upitan misli li hoće li i nakon isteka mandata ponovno biti predsjednik HDZ-a, Plenković je odgovorio: “A zašto ne?”

Komentirao je i jučerašnji prosvjed u Splitu. “Svakome iole informiranijem promatraču jasno je da Istanbulska konvencija nije bila bit i tema ljudi koji su se tamo okupili”, kazao je Plenković, dodavši da će HDZ i njegova Vlada raditi sve ono za što su uvjereni da je dobro za Hrvatsku, da će tako i nastaviti te da on stoji iza svakoga svog poteza.

Osvrnuo se i na svojevrsni incident u Saboru s mostovcem Mirom Buljem, kojega je u jednom trenutku u tijeku rasprave o povjerenju ministrici Dalić, nazvao panjem, za što je rekao da je bio simpatičan lapsus. “On nije jedini koji koristi razne formulacije koje vama mogu biti uvredljive, a kad on simpatičnim lapsusom doživi da je u kritici, onda smo u problemu, u drami”, kazao je Plenković.

Predložio je svima da “malo guglaju”, jer je iskoristio ime lika iz jedne od antologijskih hrvatskih serija, “Čovjek i pol”. “To je bila iz srca pohvala, jer sam mu rekao da me podsjeća na Špira Guberinu i pokazao sam mu da on nije ništa manje narodski čovjek, nego ja”, rekao je Plenković, a prenosi N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI