Plenković: ‘Nisam gledao nikakve papire, nisam vidio američke smjernice’

screenshot

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković za Novu TV dao je intervju u kojem je između ostaloga govorio o propasti dogovora između Izraela i Hrvatske o nabavi vojnih zrakoplova. Naime, veleposlanik SAD-a Robert Kohorst kazao je 28. siječnja kako je premijeru Plenkoviću dao dokument o zrakoplovima. Plenkoviće za Novu TV kazao gledao nikakve papire te da apsolutno nije vidio američke smjernice.

Saborski odbor za Nacionalnu sigurnost traži istragu tko pušta informacije u javnost? Stoji li iza toga ministar Krstičević?

Vidjet ćemo kako su ti dokumenti objavljeni u medijima. Oko cijele priče oko nabave višenamjenskih borbenih aviona, moramo razlučiti dvije stvari. Dakle, mi smo prva Vlada koja se odlučila ozbiljno angažirati na modernizaciji hrvatskog ratnog zrakoplovstva. To su mogle sve vlade prije nas. Nitko nije imao niti snage niti političke hrabrosti da to napravi.

Proces koji se vodio, temeljem načela ‘vlada s vladama’: izdao se zahtjev Ministarstva obrane, pribavljene su ponude Izraela, SAD-a, Grčke, Švedske, Koreja je na kraju odustala, bila je i ona pozvana.

Cijeli proces analize tih ponuda bio je vrlo detaljan i vrlo temeljit. Na kraju se odabrala ona ponuda koja nam se činila najkompletnija.



I doživjela fijasko…

Polako, nemojte tako. Priuštivost financijska nabave zrakoplova, i to eskadrile od 12 aviona – mi se možemo ponašati kao pijani milijarder i reći – dobro, dajte nam 12 novih koji još nisu proizvedeni. Primjerice, F-16 Block 70/72 pa će nas to koštati, sa svim onim što ide uz njih, skoro milijardu i osamsto milijuna dolara.

Išli smo na opciju koju je modernizirano izraelsko zrakoplovstvo učinilo s F-16 iz 87. godine. Ti su avioni tako modernizirani da su automatski kvalitetni kao da su deset godina mlađi. S tehnologijom koja je na njima, a koja je vrhunska.

I ono što je najbitnije reći – taj paket, ta ponuda bila je takva da Hrvatska, Ministarstvo obrane nije imalo upitnika koliko će nas nešto koštati sutra, za dvije, tri ili pet godina. To je bila bit te ponude. Njena kvaliteta je očito bila tako zanimljiva da su se i drugi, koji nabavljaju i moderniziraju svoje zrakoplovstvo, zainteresirali za slične aranžmane.

A taj takozvani ‘non-paper’, ‘white-paper’, ‘whatever paper’, jeste li vi vidjeli taj paper? Da sad i to riješimo

Dakle ovako, ono što sam rekao to vam ponavljam i sada. Dakle ja nisam gledao nikakve papire, mi imamo stručnjake u ministarstvu.

Američki veleposlanik je rekao da vam je to dao.

Ne. Ako je bilo komunikacije s papirima oni su se odvijali na tehničkoj razini između američkih sugovornika i hrvatskih vlasti. To je ono što želim vrlo jasno reći.

Dakle vi ga niste vidjeli? Američke smjernice?

Apsolutno da ne. S druge strane, ono što je tu jako važno, svi ti detalji, svi ti signali tijekom i prije konačne odluke o odabiru zrakoplova je dio tehničkih razgovora na razini stručnog tima Ministarstva obrane i zainteresiranih zemalja.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI