Plenković je obmanuo javnost kada je izjavio da ima apsolutnu potporu predsjedništva HDZ-a da se prodajom četvrtine HEP-a otkupe Inine dionice!

Nisu samo Ivana Maletić, Darko Horvat Branko Bačić i Andrija Mikulić protiv prodaje četvrtine HEP-a, da bi se otkupile Inine dionioce, nego je, čak Martina Dalić nije ultimativno na stavu da se Ina otkupi sredstvima dobivenima od prodaje HEP-a, već je i sama rekla kako poziva na raspravu da bi se vidjelo što je najbolje rješenje. Zbog čega se onda Plenković pred novinarima pohvalio da Vlada ima punu potporu i de facto obmanuo, da ne kažemo slagao, javnost. Možda je Plenković to učinio iz razloga što je vjerovao da je ideja o prodaji četvrtine HEP-a dobra za zemlju, no, kako je rekao Mahatma Gandhi, 'ne smije se upotrijebiti nikakva laž, čak ni za dobro zemlje'!

Iako se predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, nakon održane zajedničke sjednice HDZ-ova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća 9. siječnja ove godine,na kojoj se raspravljalo i o odluci UNCITRAL-ovog arbitražnog sudišta u sporu Ine i MOL-a, požurio pohvaliti pred novinarima da je Vlada dobila punu potporu za ideju otkupa udjela od MOL-a i to prodajom 25 posto minus jedne dionice HEP-a, već naredni dani su ga grubo demantirali.

Naime Plenkovićev plan da se novac za otkup Ininih dionica od MOL-a namakne prodajom 25 posto dionica HEP-a, čija je ideja, zapravo, potpredsjednice Vlade Martine Dalić, naišla je na otpor unutar samog HDZ-a. Prije spomenute sjednice Predsjedništva HDZ-a održane 9. siječnja, rezervu prema takvom planu otkupa Ininih dionica iznijela je nesuđena ministrica gospodarstva, potpredsjednica stranke Ivana Maletić, a dan poslije Plenkovićevoj ideji žestoko se suprotstavio i potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat, u prošloj Vladi ministar poduzetništva i obrta.’Za vraćanje upravljačkih prava nad Inom nije potrebna privatizacija HEP-a’, tvrdi Horvat. ‘Koliko god mediji potencirali konsenzus politike oko procesa vraćanja upravljačkih prava nad Ininim otkupom cjelokupnog paketa dionica MOL-a, toliko u energetskoj struci postoji konsenzus da za otkup istih ne smijemo prodavati dio HEP-a i ponoviti pogrešku iz 2003.’, poručio je putem Facebooka Darko Horvat.

Maletić, Horvat, Bačić i Mikulić se usprotivili Plenkoviću

Neki u HDZ-u, bliski Plenkoviću su nakon takve reakcije Darka Horvata odmah kazali da ih to nije iznenadilo, jer se radi o čovjeku  koji je bio blizak bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku. Ne bi ih iznenadilo, kažu, da je takva Horvatova reakcija usuglašena s bivšim čelnikom stranke Karamarkom, no, drugi izvor iz HDZ-a tvrdi da su takve konstatacije besmislice, te da će otpori unutar stranke jačati što se više bude inzistiralo na prodaji četvrtine HEP-a.I bio je u pravu, jer podjele u vrhu HDZ-a bile su očigledne na samoj sjednici Predsjedništva stranke. Naime, nakon što je potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić oštro usprotivila prodaji HEP-a, te je predložila da novac, ako se ide u otkup Ine, treba pronaći na drugom mjestu, primjerice prodajom državne imovine, poput vojnih objekata, poslovnih prostora i slično
kako bi se kupila Ina. ‘Nije donesena konačna odluka da se ide u prodaju 25 posto minus jedna dionica HEP-a, niti je rečeno da je to jedini model za otkup MOL-ova udjela u Ini. Upravo je zato i otvorena rasprava kako bi se sve razmotrilo i vidjelo što je najbolje rješenje ako se ide u otkup Ine’, kazala je HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić. Također je naglasila da je HEP zbog prirodnih resursa prilika da se dobro pozicioniramo u regiji, no, njime treba dobro upravljati. ‘Najprije treba restrukturirati HEP i donijeti strategiju njegova razvoja, a onda ići u prodaju dijela dionica, ali s tim da se zadrži kontrola države u upravljanju. Ne smije se propustiti šansa da HEP bude važan regionalni igrač’, kazala je Maletić i navela kako zbog toga treba pričekati s prodajom dionica HEP-a. Ona, naime, smatra da HEP ne treba miješati s Inom, nego ga postaviti na zdrave noge, a onda ići u IPO, s tim da se novac dobiven od prodaje dijela dionica HEP-a uloži u njegov daljnji razvoj.

Ne lagati, čak ni za dobro zemlje’



Taj njezin prijedlog odmah je podržao Darko Horvat, a u raspravi koja se oko toga povela sudjelovali su, među ostalim, i Branko Bačić te šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić.Branko Bačić, je kazao da ne bi bio ‘za’ ukoliko bi se diralo u razvoj koncepta HEP-a, nego jedino ako će se zadržati većinski paket, 75 posto plus jedna dionica, tvrdi jedan član Predsjedništva HDZ-a. Imajući to u vidu iznenađuje da je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković nakon završetka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke zapravo obmanuo javnost svojom izjavom da je riječ o punoj potpori Vladi o ideji otkupa udjela od MOL-a. ‘Smatramo da rad na modelu koji je u tijeku s našim partnerima treba nastaviti te da je najbolji način za otkup inicijalna javna ponuda 25 posto minus jedna dionica HEP-a. Očekujemo za tu operaciju, koja je strateški potez državničkog karaktera, u interesu našeg gospodarstva i energetske sigurnosti, korak koji ćemo odraditi ove godine. Što se nas tiče, od svih modela ovo je prema našem uvjerenju najučinkovitiji model koji bi generirao naše tržište kapitala te smatramo da je HEP kao profitabilna kompanija na taj način u poziciji da se dodatno osnaži. Prodaja bi donijela dovoljno sredstava za otkup MOL-ova udjela u Ini’, rekao je Plenković. Dakle Plenković je pred novinare izašao kao da je dobio plebiscitarnu potporu svih članova i Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, iako se kasnije vidjelo da je u HDZ-u sve veći broj istaknutih članova koji se argumentirano protive takvoj ideji. Čak ni Martina Dalić potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva nije ultimativno na stavu da se Ina otkupi sredstvima dobivenima od prodaje HEP-a, već je i sama rekla kako poziva na raspravu da bi se vidjelo što je najbolje rješenje. Zbog čega se onda Plenković pred novinarima pohvalio da Vlada ima punu potporu i de facto obmanuo, da ne kažemo slagao, javnost. Možda je Plenković to učinio iz razloga što je vjerovao da je ideja o prodaji četvrtine HEP-a dobra za zemlju, no, kako je rekao Mahatma Gandhi, ‘ne smije se upotrijebiti nikakva laž, čak ni za dobro zemlje’!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI