Plenković: ‘Glavni cilj obilježavanja bleiburške tragedije mora biti komemoracija žrtava’

vlada rh

"Vrlo jasno osuđujemo negiranje te velike tragedije hrvatskog naroda"

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se i na odluku austrijske crkve da zabrani održavanje mise na Bleiburgu. Rekao je kako naglasak mora biti na žrtvi, a izrazio je i nadu da će hrvatska i austrijska crkva pronaći odgovarajuće rješenje.

Spomenuo bih još i jednu važnu temu koja je okupirala politički prostor, a to je pitanje komemoracije na Bleiburgu koji za Hrvatsku predstavlja jedan od simbola najtežih povreda ljudskih prava i patnji hrvatskog naroda u 20. stoljeću.

Glavni cilj obilježavanja bleiburške tragedije mora biti komemoracija žrtava, iskazivanje pijeteta prema svima koji su tamo ubijeni bez suda i presude i zbog toga se nadam da će u dijalogu između hrvatske i austrijske biskupske konferencije biti pronađeno rješenje za primjereno komemoriranje i molitve za žrtvu.

Mi vrlo jasno osuđujemo negiranje te velike tragedije hrvatskog naroda i isto tako pokušaj politiziranja komemoracije ili pokušaj relativiziranja zločinačkog karaktera ustaškog režima, tu nemamo apsolutno nikakvih dilema.

I Vlada ima potpuno jasan otklon od svakog totalitarizma, podržava politiku njegovanja kulture sjećanja na široka kršenja ljudskih prava tijekom 20. stoljeća. Spremni smo uložiti napore, a to smo preko našeg veleposlanstva i ministarstva objasnili austrijskoj javnosti pa i u komunikaciji koja se odvija između crkava, ne upličući se u njihove relacije, na konstruktivan način da se iznađu odgovarajuća rješenja”, izjavio je Plenković na samom početku sjednice Vlade, a prenosi N1.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI