Pitanje koje strahovito muči Plenkovića: Hoće li se riješiti ovog moćnika?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Mandat glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana istječe u travnju, a odluku o tome hoće li se na postojećoj poziciji zadržati donosi Hrvatski sabor. Ondje se pak tom temom još uvijek nisu pozabavili. Štoviše, Sabor se još nije očitovao o izvještajima o njegovom radu u protekle tri godine. Kako je takvo što moguće, pitanje je na koje nitko ne nudi razuman i racionalan odgovor, već se po običaju loptica prebacuje s jedne strane, na drugu. ”Očito da se HDZ ne može dogovoriti oko toga ostaje li Dinko Cvitan, ili ne”, primijetio je prije nekoliko dana SDP-ov bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Na događanja oko Cvitana u jednom od svojih javnih nastupa osvrnuo se i čelnik Mosta Božo Petrov, koji je situaciju oko glavnog državnog odvjetnika nazvao sramotnom. ”Kada čujemo odgovore na pitanja koja imamo za gospodina Cvitana, dat ćemo svoju ocjenu”, poručio je Petrov.

Iz Sabora pak poručuju da su izvješća uvrštena u dnevni red, ali tamo stoje mjesecima.

Cvitan je na dužnost stupio 2014. godine, dok je prije njega DORH-om godinama upravljao Mladen Bajić, čija, je, uostalom, desna ruka i bio. U medijima se jedno vrijeme nagađalo kako je Bajićeva smjena tek kozmetički potez te da on i danas preko prijatelja i suradnika Cvitana upravlja Odvjetništvom. Takve teze ne čude previše, budući da Bajić i danas obnaša dužnost zamjenika glavnog državnog odvjenika. Cvitanov mandat obilježio je, među ostalim, neprimjeren odnos prema hrvatskim braniteljima zbog čega je protestirao Hrvatski generalski zbor, nakon privođenja brigadira Ivana Bobetka i nekoliko umirovljenih časnika u istrazi oko ratnih zločina u Sisku 1991.godine.

Bez obzira na sve kontroverze, kako saznajemo iz izvora bliskih vladajućoj stranci, Cvitan će, unatoč negodovanju djela HDZ-ovaca i namjerama da ga se razriješi dužnosti, na čelu DORH-a ostati još jedan mandat. Politika je ovo kojom se u vladajućoj stranci na svojevrstan način zahvaljuju Cvitanu jer ih u svojem mandatu nije udarao, već je štetu nanosio uglavnom članovima SDP-a pa se tako obračunao s bivšom sisačkom županicom Marinom Lovrić Merzel, ali i s nekadašnjim SDP-ovim gradonačelnikom Vukovara Željkom Sabom.

Ipak, dio HDZ-ovaca zamjera mu što je bio na čelu Uskoka kada je u Fimi mediji optužen bivši predsjednik te stranke Ivo Sanader, ali i sama stranka. U njegovoj eri zbog ozbiljnih afera prozivan je Božidar Kalmeta, ali i Josipa Rimac, no od svega toga nije bilo ništa odveć značajno. Jednako kao što je odbačena i optužba da je aktualni ministar prometa Oleg Butković kao gradonačelnik Novog Vindolskog zlorabio položaj i ovlasti. U Cvitanovom mandatu otvorena je istraga nad zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a pročešljano je i poslovanje čelnog čovjeka hrvatskog nogometa Zdravka Mamića.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI