PIŠETE STATUSE I TEKSTOVE PROTIV POLITIKE SAD-a? Onda OVO morate pročitati

wikimedia

Dokumentacija curi, a ništa se ne čini da bi se priča opravdala

Ovaj puta je izašao dokument američkog Ministarstva pravosuđa u kojem se naziru smjernice kojima američka Vlada špijunira novinare i društvene mreže, sve pod ‘amenovanjem’ FISA naloga.

Borac za slobodu govora’ Obama špijunirao ‘strane agente’

Na isti je način tijekom kampanje navodno špijuniran i Donald Trump pa se sve ne uzima pretjerano za ozbiljno. Dva dokumenta otkrivaju pravila kojih se FBI morao pridržavati da bi dobivao naloge za špijunažu novinara i njihovih izbora, sve da bi ušli pod okrilje kontroverzne FISA-e – Zakona o obavještajnom nadzoru u stranim zemljama. Tako se logički može zaključiti da su takvi nalozi postojali i u stvarnosti, unatoč tome što američki mediji takvu opciju nazivaju ‘suludom teorijom zavjere’ za koju nema pravih dokaza. Dokumente je objelodanila FOIA, odnosno zakon kojim su informacije slobodne i javno dobro, no tek nakon tužbe kojom je Sveučilište Columbia željelo ukazati na nepravedno i selektivno pravosuđe, kao i izostanak javnosti informacija.

Bivši državni tužitelj Eric Holder ovakve je naloge opravdavao ‘potrebom za nadzorom medija i njihovih novinara’ zbog možebitnih inkriminirajućih informacija koje se u svojstvu ekskluzivnosti nerijetko zataškavaju do trenutka objave. Ili u prijevodu, špijuniraju novinare jer su postali bliži izvorima informacija od samih obavještajaca. Obamina administracija odbila je komentirati natpise koji je dovode u svezu sa slučajem, no jasno je da su Holder, njegova nasljednica Loretta Lynch i John. P. Carlin sigurno imali pristupa i saznanja o postupcima, prenosi RT. Obama je kao dobitnik Nobelove nagrade za mir pod posebnim povećalom u ovakvim slučajevima, pošto se deklarativno zalagao za potpune novinarske slobode.

Ruski, kineski i europski novinari na prismotri



Zanimljivo, Trumpa se konstantno optužuje za pritisak na slobodne medije, no on odbija bilo kakvu umiješanost u ovakvim skandalima i optužbama. Sudeći po otkrivenom, jako je jednostavno – proglasite novinara ‘stranim agentom’ ili opasnim po državu i automatski dobivate mogućnost njegovog nadzora kao da je terorist ili veleizdajnik. Upravo se RT našao najviše pogođen ovom situacijom. Em su medij koji dolazi iz Rusije, em vijestima pristupaju iz drugačijeg kuta od uobičajenih informacija s FOX-a ili CNN-a. Još je jedna zapanjujuća indicija iz otkrivenih spisa – FISA odobrava nevjerojatnih 98% svih izdanih naloga. Odbija samo one koji su proceduralno pogrešno odrađeni i samo ih vraća autorima.

Osim RT-a, Sputnik i kineski CTNG su glavni kandidati za daljnji nadzor. A tri puta nadziran je i Trumpov savjetnik u kampanji Carter Page – pod opaskom za moguća zlodjela agenti su dobili potpunu kontrolu toka informacija u njegovom stožeru. Nije dokazano jesu li dobivene informacije prosljeđivali svojim stranačkim kolegama. Kako se i samog Trumpa smatra medijskim licem i voditeljem, nije isključeno ni da bi se za njega dobio nalog. Nakon što je priča izašla u medije vrlo je izgledno da će se procesi zaustaviti i nakon objave svih spornih slučajeva – FISA bi mogla postati stvar prošlosti. Ili, kako to u SAD-u obično biva, samo će promijeniti naziv i košulje…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI