Picula: ‘Ne vjerujem da će Europska komisija podržati Sloveniju’

Marko Prpic/PIXSELL

„EK je nerado ušla u ovaj postupak. Sugerirala je medijaciju koja nije prihvaćena, oni priželjkuju bilateralno rješenje..“, kaže Picula

Europarlamentarac Tonino Picula komentirao je jučerašnju raspravu Slovenije i Hrvatske pred Europskom komisijom nakon što je Slovenija zaprijetila da će tužiti Hrvatsku zbog neprihvaćanja arbitražne presude, piše N1.

Kako ocjenjujete jučerašnji sastanak?

Dobro je da se sastanak dogodio, to je modalitet u stalnoj potrazi da se riješi spor koji je počeo prije 25 godina kad je slovenski parlament donio memorandum o cjelovitosti Piranskog zaljeva. Znamo kako se spor pokušavao riješiti, tako da, kada analiziramo jučerašnji sastanak, mislim da je to sam jedna epizoda u potrazi za rješenjem. 

Kakavu reakciju EK očekujete?

EK je nerado ušla u ovaj postupak. Sugerirala je medijaciju koja nije prihvaćena, oni priželjkuju bilateralno rješenje… čini mi se da neće stati na jednu stranu nego će sugerirati da se riješi bilateralno.



Ako ipak podrže Sloveniju?

To će biti argument na slovenskoj strani, ali ne vjerujem da će do toga doći. I odabir trenutka, kad se predstavljao proračun do 2021., je jasna poruka o tome što su prioriteti EK. 

Je li tiha diplomacija trebala bolje raditi?

Možda su i radili, ali je bilo toliko tiho da ne vidimo da se išta promijenilo. Ne treba precjenjivati snagu tihe diplomacije. Nisam uvjeren da je ovo konačna epizoda.

Kako će slovenski izbori utjecati na situaciju?

Već utječu na cijelu tu priču. Prošlo je godinu dana o arbitražne presude i kako su se izbori približavali tako se situacija na slovenskoj političkoj sceni intenzivirala i koncentrirala na arbitražni sporazim. Cerar teško da će ostati premijer. Povijest bolesti je takva da ne možemo očekivati veliki pomak, ako i dođe neka sasvim druga kombinacija na vlast u Ljubljani.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI