Petričić o promociji knjige Martine Dalić: ‘Više od pola prisutnih zaslužilo je optužnicu!’

screenshot, N1

Politolog Darko Petričić, autor knjige “Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije”, u emisiji Novi dan na Televiziji N1 govorio je o knjizi bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić “Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma”, koja je, i prije nego što je izašla, zaokupila pažnju javnosti.

“Rekao bih da je to je svojevrsni deterdžent za pranje njene prljave političke karijere. Nisam previše očekivao od te knjige, ali šokirala me količina uhljeba na promociji. To pokazuje da ona pripada krugu političke strukture koja Hrvatskoj ne želi ništa dobro. Vaš novinar je na početku rekao da se okupila politička i gospodarska elita, ja ne znam po čemu bi ti ljudi bili elita. Elita podrazumijeva najbolje od najboljih, preko 50 posto tih koji su bili tamo je zaslužilo optužnicu za politički ili gospodarski kriminal dok su obnašali državne dužnosti”, rekao je Petričić i dodao:

“Agokor je definitivno najveći pretvorbeni politički skandal koji je zahvatio Hrvatsku. Naravno da sam pratio što se događa, međutim prestao sam se zanimati za taj slučaj kad sam vidio da se nitko ne bavi uzrocima, nikog ne zanima kako je došlo do tih enormnih gubitaka, zbog čega je Todoriću bilo potrebno 300 ili 500 milijuna eura. Kad sam vidio da politici i aktualnoj vlasti nije u interesu da otkrije prave uzroke sloma Agrokora, vidio sam i da istrage i sva ta povjerenstva neće odraditi posao kako treba. Mene zanimaju uzroci, gdje je nestao taj novac koji je falio Todoriću…”

Činjenicu da se knjiga Martine Dalić dijeli besplatno uz Jutarnji list, politolog Petričić ovako je prokomentirao:

“Pokušavao sam proniknuti u motiv pisanja knjige. To je možda pokušaj njene političke rehabilitacije i uljepšavanja negativne percepcije koja je stvorena nakon njezinog odlaska iz Vlade… Ono što je ona tvrdila na promociji je da ne postoji, niti je postojala, grupa Borg. Međutim, prema ljudima koje sam vidio tamo, ako ne postoji grupa Borg, onda je to neka grupa Borg na kvadrat jer očitpo je ta grupa odlučila spasiti nju i sačuvati njezin politički ugled. Postoji grupa koja postavlja svoje ljude u Vladu i koja brine da oni ne budu politički šikanirani… Jučer se postavilo pitanje zašto je otišla ako nije bilo nikakve afere i skandala. 90 posto njezine ostavke su odradili mediji i javnost koja nije mogla tolerirati njene ispade i samovolju koju je provodila u toj aferi.”



“Definitivno se ne slažem s Martinom Dalić niti imam razloga vjerovati joj to što kaže i piše u knjizi”, zaključuje Petričić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI