Petir: ‘Potrebno je regulirati profesionalni status seoskih žena’

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Petir napominje kako žene na selu nemaju dobar pristup obrazovanju, slabe su informatičke pismenosti, a i dostupnost interneta je još na vrlo niskoj razini. Također, zbog udaljenosti liječnika specijalista i nedostupne dijagnostike, u većini slučajeva žene tek u poodmakloj fazi bolesti dolaze kod liječnika, što je nažalost za njih ponekad prekasno

Europski će parlament na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu glasovati o izvješću hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima, dok je izvješće predstavljeno na raspravi održanoj u ponedjeljak kasno uvečer.

„Žene koje žive u ruralnim područjima zaslužuju našu punu pažnju i naš puni angažman“, rekla je Petir predstavljajući izvješće. „Njihovi problemi su stvarni problemi i da bismo ih shvatili, moramo shvatiti raznoliku ulogu žena u ruralnom području – one se brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi koja je jedna od najvažnijih gospodarskih grana svake zemlje, sudjeluju u procesu proizvodnje hrane. Žene u ruralnim područjima neprocjenjivo su vrijedne za svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, važne su i za razvoj poduzetništva, održivi razvoj, kao i cjelokupni gospodarski razvoj“, kazala je Petir napomenuvši i kako seoske žene nisu homogena skupina stoga se ona zalaže za specifičan pristup prema njihovim raznovrsnim ulogama.

Petir upozorava kako niti jedna država članica Europske unije nije dosad uspostavila tematski potprogram za žene u ruralnim prostorima kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, iako je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj, što je jasan pokazatelj kako se žene u ruralnim područjima jednostavno ne cijeni dovoljno. Stoga Petir u svom izvješću preporučuje da Komisija, prilikom reforme ZPP-a u budućnosti, zadrži i poboljša tematske potprograme o ženama u ruralnim područjima i da te programe, između ostalog, usmjeri prema prodaji i promociji proizvoda na lokalnoj i regionalnoj razini, s obzirom na to da ti potprogrami mogu biti važni za otvaranje radnih mjesta za žene u ruralnim područjima, ali se mogu koristiti za ulaganja u fizičku imovinu, razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja te za osnovne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima.

Izvjestiteljica Petir napominje kako žene na selu nemaju dobar pristup obrazovanju, slabe su informatičke pismenosti, a i dostupnost interneta je još na vrlo niskoj razini. Također, zbog udaljenosti liječnika specijalista i nedostupne dijagnostike, u većini slučajeva žene tek u poodmakloj fazi bolesti dolaze kod liječnika, što je nažalost za njih ponekad prekasno. Na selu najčešće ne postoji niti adekvatna društvena, socijalna i komunalna infrastruktura koja je nužna za dostojanstven život, pojašnjava Petir.

Osvrnula se i na njihov doprinos proizvodnji, jer prema podacima žene čine manje od 50 % ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima Europske unije, te upravljaju sa svega 30 % obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Tijekom 2014. godine žene su ostvarile oko 35 % ukupnog radnog vremena u poljoprivredi, što je znatan doprinos poljoprivrednoj proizvodnji, a osim toga na poljoprivrednim gospodarstvima brinu se o obitelji i domaćinstvu što je često okarakterizirano kao „nevidljivi“ rad, napominje Petir



Predstavljajući izvješće Petir se osvrnula i na probleme s kojima se susreću žene u ruralnim područjima napomenuvši kako su one često ekonomski ovisne o suprugu, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava poput bitno nižih mirovina ili pak neplaćenog porodiljnog dopusta. Gotovo polovica njih nikada ne odlazi na godišnji odmor, a u vrlo maloj mjeri participiraju u procesima donošenja odluka na lokalnoj i regionalnoj razini.

Ovo Izvješće prepoznaje neprocjenjiv doprinos koji žene ostvaruju u gospodarstvu ruralnih područja te potiče države članice da, više i sinergičnije upotrebljavaju instrumente dostupne u sklopu Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, programa Leader+ i Europskog socijalnog fonda.

„Ženama je potrebno olakšati pristup zemljištu te osigurati sva socijalna prava koja trenutno nemaju jer njihov rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu nije prepoznat i vrednovan stoga je potrebno regulirati profesionalni status seoskih žena“, kazala je Petir.

Petir se nada kako će njezino Izvješće pomoći u osvještavanju problema s kojima se susreću žene u ruralnom prostoru te da će u tom smislu biti i korak ka njihovom rješavanju. „Žene na selu prave su heroine i zato ovo izvješće posvećujem njima“, zaključila Petir.

Glasovanje o izvješću predviđeno je prema rasporedu ovotjedne plenarne sjednice za poslije podne. Izvješće je 28. veljače usvojeno na zajedničkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) i Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova (FEMM) Europskog parlamenta, a sastavila ga je zastupnica Petir ispred odbora FEMM i Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), dok je suizvjestiteljica ispred odbora AGRI španjolska zastupnica Maria Lidia Senra Rodriguez (GUE / NGL).

Pogledajte i snimku obraćanja zastupnice Petir:

Facebook Comments

Loading...
DIJELI