Petir kratko i jasno o Srbiji: ‘To nije europski put’

Tomislav Miletic/PIXSELL

Zastupnica Petir izrazila je i zabrinutost zbog izostanka napretka u ostvarivanju prava nacionalnih manjina u segmentu obrazovanja, medija i političke participacije, posebice kada je riječ o Hrvatima nad kojima se provodi sustavna diskriminacija

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na današnjoj je sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o Izvješću Komisije o Srbiji za 2016. godinu pozvala izvjestitelja Davida McAllistera da je podrži u njezinu zahtjevu da Srbija ukine članke 2. i 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije (ZORZ) kojim si je Srbija uzela ulogu malog Haaga, a koji je prijetnja za hrvatske branitelje koji dolaze iz čak 18 država članica EU, naglasila je Petir.

Pravnom analizom spornih članaka Zakona utvrđeno je da je Republika Srbija upotrijebila proizvoljnu konstrukciju – u teoriji i praksi poredbenog i međunarodnog kaznenog prava – nepoznatog hibrida načela primjene kaznenog zakonodavstva u prostoru koje po sadržaju i suštini ne odgovara načelu univerzalne jurisdikcije, kao niti ijednom drugom poznatom načelu važenja kaznenog zakonodavstva u prostoru, napominje Marijana Petir. „Tako zamišljena i u tijelima kaznenog pravosuđa Republike Srbije realizirana politički uvjetovana primjena te pravne konstrukcije neprihvatljiva je, ne samo za države bivše SFRJ i njihove građane, već i za pravnu sigurnost, prava i slobode građana Europske unije i međunarodne zajednice te za suvremeno poimanje vladavine prava“, rekla je Petir. Na temelju navedenog Zakona pokrenut je niz postupaka protiv državljana Republike Hrvatske,  kao i protiv državljana drugih država nastalih nakon raspada bivše SFRJ. Petir je na Odboru istaknula i posljednji slučaj koji se odnosi na uhićenje Ramuša Haradinija s Kosova, a koji je u Haagu oslobođen svih optužbi.

Zastupnica Petir izrazila je i zabrinutost zbog izostanka napretka u ostvarivanju prava nacionalnih manjina u segmentu obrazovanja, medija  i političke participacije, posebice kada je riječ o Hrvatima nad kojima se provodi sustavna diskriminacija.

Podsjetila je kako Srbija ne surađuje s Haaškim sudom na što su upozorili glavni tužitelj Serge Brammertz i predsjednik suda Carmel Agius u lipnju prošle godine, a kako je istaknula, zabrinuta je i zbog radikalizacije srbijanskog političkog prostora. „Razina ruskog utjecaja sve je veća, tome u prilog idu i zajedničke vojne vježbe Srbije i Rusije na granici s Hrvatskom, što je ustvari granica s EU. To nije europski put”, zaključila je Marijana Petir.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI