Peti dan: Jokić i Mitrikeski hvalili Plenkovića, Marija Selak kritizirala!

screenshot

Jokić ističe kako Plenković s minimalnom saborskom većinom vrlo vješto manevrira u političkom prostoru

O burnom tjednu u Hrvatskom saboru i životu na društvenim mrežama u emisij HRT-a govorili su u emisiji ‘Peti dan’ znanstvenik Petar Tomev Mitrikeski, filozofkinja Marija Selak, politolog Aleksandar Musić i bivši voditelj obrazovne reforme Boris Jokić.

Petar Tomev Mitrikeski smatra da je glasovanje o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskom saboru učvrstilo poziciju premijera i pokazalo “koliko je Andrej Plenković spretan političar, velikog kalibra kakvog dosad nismo imali”.

“Vodi li državu u dobrom smjeru, to je drugo pitanje i neka gledatelji sami na to odgovore. Iako ovisi o tankoj većini, dobro je koristio i glasove oporbe. Vjerujem da smo vidjeli konačno i kvalitetniji rad Sabora. SDP i HDZ nisu tako nespojivi kao što to novinari često tvrde. Okupili su se oko principa zaštite žena od nasilja i oko Istanbulske konvencije. Dakle, govorimo o principijelnosti. Isto to načelo pokazali su i zastupnici HDZ-a koji su glasovali protiv, prema svojoj savjesti. Dodatno, principijelno su se ponijeli i mali partneri poput Hrasta, koji su napustili vladajuću koaliciju. Konačno vidimo i malo ozbiljnije profiliranje na desnici, koja bi se konačno mogla malo bolje profilirati ubuduće”, ističe Mitrikeski.

Vidjeli smo i smirenu reakciju građanstva, koje se ne slaže s Istanbulskom konvencijom i u Zagrebu i u Splitu, naglašava Mitrikeski.

Filozofkinja Marija Selak se ne slaže s time da je Andrej Plenković maestralno odigrao ovu priču oko ratifikacije Istanbulske konvencije.



“Jaz između njegovog biračkog tijela i politike koju HDZ kao demokršćanska stranka vodi sve je veći. Dokaz za to je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, i najdugovječniji hrvatski političar. Ako netko zna prepoznati bilo građana onda je to Bandić. On se uspješno kreće između Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana”, ističe Marija Selak.

Ona smatra da je u cijeloj toj priči izostalo i jasno očitovanje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te tvrdi da se ona vrlo sramežljivo izjasnila oko Konvencije, ali i obrazovnoj reformi.

“Nema joj ni traga ni glasa i pitam se gdje je”, kaže Selak.

Predsjednica je već duboko u kampanji i pušta Plenkovića da se troši na ova pitanja, tvrdi Aleksandar Musić.

“Koja je uopće uloga saborskih zastupnika i čemu služe”, pita se Selak i dovodi u pitanje njihovu autonomnost od stranačkih središnjica.

“Krećemo se od demokracije do autokracije i jasna poruka društvu je poslana ranije izbacivanjem Mosta iz vladajuće koalicije, ali i sadašnjim poništenjem natječaja za voditelja kurikularne reforme kako drugačije mišljenje nije poželjno.

Konsenzus je suprotan pojmu demokracije i znači totalitarizam. Svi moramo misliti jednako ili ništa od toga. Ovo su primjeri toga”, naglašava, između ostaloga, Selak.

Netransparentan je bio i javni poziv za vrijeme SDP-ove vlade kada je izabran Boris Jokić za voditelja obrazovne reforme, nakon čega je tadašnji premijer Zoran Milanović javno kazao kako je Jokić bio njegov izbor.

Bivši voditelj obrazovne reforme Boris Jokić podsjeća kako je on u stvari dva puta imenovan, te da su ga potvrdili i bivši premijer Tihomir Orešković i tadašnji potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Jokić ističe kako Plenković s minimalnom saborskom većinom vrlo vješto manevrira u političkom prostoru. Jokić smatra da je ratifikacija Istanbulske konvencije pozitivan korak za Hrvatsku, koja se dodatno time svrstava u zapadni civilizacijski krug. Upozorava i da treba biti oprezan s formulacijama “u ime naroda” i tumačenjima što narod želi.

Jokić vjeruje da će sada doći do jasnijeg raslojavanja unutar HDZ-a i da će se vidjeti kako će se HDZ profilirati te naglašava da je to pozitivno za Hrvatsku.

Marija Selak se s time ne slaže, jer ne razumije gdje bi inače spadali.

Ona ne vjeruje da Plenković može otpustiti primjerice Davora Ivu Stiera, jer će se on izravno kandidirati protiv njega. HDZ, podsjeća, ima dugu tradiciju jednoglasnog smjenjivanja svojih vođa.

Ode li Plenković, HDZ će otići desnije, ističe Selak. Jokić ne vjeruje u to, jer onda, tvrdi, HDZ nema velike izborne izglede.

Politolog Aleksandar Musić ističe kako je Istanbulska konvencija u stvari poslužila za odmjeravanje snaga na više razina, od odnosa u HDZ-u, odnosa na desnici do odnosa na političkoj sceni.

“Rusi su u priči oko Agrokora nekom božanskoj intervencijom vraćeni u igru, a da su prethodno bili izgurani. Spašena je ministrica gospodarstva Martina Dalić, koja je bila najviše izložena kritikama, a Plenkoviću ide na ruku i početak dobre turističke sezone. On slaže liste za iduće izbore na jesen, ima dobar tretman u medijima i sl. dok su njegovi oponentni u HDZ-u, poput Mire Kovača, uglavnom antitelevizični.

HDZ je neprikosnovena snaga u Hrvatskoj. Zamislimo da je umjesto Plenkovića premijer Zoran Milanović, ovi prosvjedi bili bi bitno brojniji. Treba ipak odati i priznanje Hrastu zbog principijelnosti”, zaključuje Musić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI