Peruško: U samo 14 mjeseci riješen prijeteći slom najveće hrvatske kompanije

HRT

Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško ocijenio je u srijedu, nakon što je izglasana nagodba vjerovnika Agrokora, kako je veliki uspjeh u samo 14 mjeseci riješiti prijeteći slom najveće hrvatske kompanije te kako će se, nakon pravomoćnosti rješenja o nagodbi, započeti sa što je moguće bržom implementacijom nagodbe. 

U izjavi koja se prenosi u priopćenju Agrokora Peruško je zahvalio svim vjerovnicima “koji su iskoristili priliku koju im je pružio Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku da spase dio od više desetaka milijardi kuna koje su posudili Agrokoru odnosno investirali u Agrokor pod bivšom upravom”.

Zahvalio je i svim zaposlenicima Agrokora i njegovih kompanija koji su u teškim okolnostima odgovorno radili svoj posao, svim ostalim dionicima koji su aktivno sudjelovali u tom zahtjevnom i kompleksnom procesu, a posebno članovima Privremenog vjerovničkog vijeća “koji su učinili sve što je ljudski bilo moguće da se, uza sve gubitke koje su svi pretrpili, dođe do zajednički prihvatljivog rješenja”.

“Veliki je uspjeh u samo 14 mjeseci riješiti prijeteći slom najveće hrvatske kompanije, koji bi imao razorne posljedice na gospodarstvo u Hrvatskoj i u regiji. Zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Vlade, slom ove velike kompanije nije prelio na gospodarstvo Hrvatske”, ističe Peruško.

“Današnjim činom Agrokor ulazi u završnu fazu punog prelaska u ruke onih kojima je bio dužan novce koje nije mogao vratiti i za njegovu budućnost oni preuzimaju punu odgovornost kao budući vlasnici”, rekao je.



Izvanredni povjerenik ističe i kako slijedi razdoblje u kojem se mora dočekati pravomoćnost rješenja, nakon čega će se započeti sa što je moguće bržom implementacijom nagodbe. “To je tehnički vrlo zahtjevan proces u kojem smo do ovoga trenutka identificirali više od 70.000 koraka. Veliki dio priprema za tu završnu fazu postupka koja će potrajati nekoliko mjeseci, već je obavljen”, kaže Peruško.

Izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Fabris Peruško i njegova desna ruka Irena Weber zahvalili su se vjerovnicima koji su izglasali nagodbu za Agrokor. “Zbilja, 80,2 posto je vrlo snažna većina. Dakle, hvala vjerovnicima, osobito našim zaposlenicima koji su tijekom cijelog ovog procesa radili u vrlo izazovnim i teškim okolnostima”, izjavila je.

Kaže i kako kompanije posluju vrlo dobro, iznad planova održivosti.”Iskreno se nadamo da ćemo zadržati ovaj uzlazni trend i nadamo se da ćemo nakon isteka ovog prijelaznog perioda i nakon što Visoki trgovački sud donese odluku o pravomoćnosti ove nagodbe, predati vjerovnicima kompaniju u bitno boljem položaju nego što je ona to bila prije godinu dana”, rekla je Weber.

Iz Agrokora ističu kako oko 7.300 stranica teksta nagodbe i pratećih priloga predstavlja dogovor kojim vjerovnici rješavaju problem koji je svojim poslovanjem prouzročio bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Ujedno, ona predstavlja održivo rješenje u jednom od najzahtjevnijih financijskih restrukturiranja trenutno u svijetu, smatraju u Agrokoru.

“Nadam se da će Agrokorom upravljati bitno kvalitetnije i odgovornije od dosadašnjeg većinskog vlasnika, kao i da je ovo prva i zadnja primjena Zakona o postupku izvanredne uprave u Hrvatskoj”, ističe izvanredni povjerenik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI