Penava: ‘Nemam ništa protiv da Pupovac dođe u Kolonu sjećanja, ali nikome nećemo slati pozivnice’

screenshot

Iz vukovarskog SDSS-a još nemaju službeni stav u vezi 18. studenoga

Tri tjedna prije obilježavanja Dana sjećanja 18. studenoga u Vukovaru jedno je od ključnih pitanja hoće li u Koloni sjećanja biti predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i ostali predstavnici političkih stranaka sa srpskim predznakom.

“Imam želju otići i spreman sam ići. Ali, naravno, ako osjetim da ću bilo kome smetati ili da bi to bilo kome mogao biti problem, čekat ću bolju priliku”, rekao je za Večernji list Pupovac.

U isto vrijeme gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ponovio je kako gradske vlasti ni ove godine neće slati nikakve posebne pozivnice bilo kome te da su u Vukovaru 18. studenoga dobrodošli svi koji se žele iskreno pokloniti žrtvama na Memorijalnom groblju. “Biti u Vukovaru 18. studenoga i stvar je poštivanja države i Domovinskog rata koji je doveo do njezina stvaranja. Svi građani Republike Hrvatske koji je doživljavaju svojom domovinom dužni su toga dana doći u Vukovar. Nemam ništa protiv da Pupovac dođe toga dana u Vukovar, ali volio bih kada bi dio Kolone sjećanja 18. studenoga bili i čelnici vukovarskog SDSS-a, DSS-a i drugih političkih stranaka sa srpskim predznakom”, rekao je Penava.

Slično razmišlja i predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić također je kazao kako nema ništa protiv da Pupovac bude dio Kolone sjećanja i da se iskreno pokloni žrtvama na Memorijalnom groblju, a ne da to napravi samo radi političkih poena. Smatra i da čelnici političkih stranaka sa srpskim predznakom, dogradonačelnik Vukovara, dožupan i drugi predstavnici srpske nacionalne manjine trebaju biti dio Kolone sjećanja.

No, nisu svi istoga mišljenja. “Demokratski savez Srba ni ja osobno nećemo biti dio Kolone sjećanja jer ne vidimo što se to promijenilo i zašto bi predstavnici srpske zajednice sudjelovali u tome. I dalje imamo onu ploču u Jasenovcu, pozdravljaju se ratni zločinci poput Norca i Merčepa, a i na prosvjedu u Vukovaru nijednom riječju nisu spomenute srpske žrtve. Gradonačelnik je tu isključiv. I samo obilježavanje Dana sjećanja zadržalo je stari karakter prema kojem su Srbi zločinci, a Hrvati žrtve”, rekao je predsjednik DSS-a i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković. Iz vukovarskog SDSS-a još nemaju službeni stav u vezi 18. studenoga.



“Tko će doći, previše me ne interesira jer se toga dana želim prisjetiti prijatelja kojih više nema. Što se mene tiče, red je da se i Pupovac i mnogi drugi poklone žrtvama ako imaju želju za tim. Pupovac je i ranije dolazio u Kolonu sjećanja i njegovo je pravo odabrati hoće li toga dana doći ili neće. Uostalom, ovo je i njegova država kao i što je i moja”, mišljenje je predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI