Penava: Hoće li se šutjeti na to da srpski učenici ne ustaju na hrvatsku himnu?

screenshot

Povodom 21. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja Penava o prisutnosti velikosrpske politike u Vukovaru

Prigodom međunarodnog priznanja RH i obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava obratio se hrvatskoj javnosti i ukazao na dobre i loše strane koje baštinimo tim značajnim događajima.

„Imamo slobodnu, mladu, međunarodno priznatu državu zaokruženu u svojim međunarodno priznatim granicama koju svi zajedno, svako na svoj način iz godine u godinu izgrađujemo, jačamo i činimo boljom. Jaka, moderna, ponosna država otvorena za sve ljude koji je vole i poštuju bez obzira na rasu, porijeklo, vjeroispovijest, naš je zadatak kojem smo predani i koji ćemo sigurno uz doprinos svih moći ostvariti”, rekao je Penava istaknuvši primjer kako bi trebalo konzumirati posljedice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. „Kroz uspjehe naših sportaša, pripadnika srpske nacionalne manjine koji su ih postigli boreći se pod hrvatskim stijegom i pjevajući hrvatsku himnu, pokazali su kako se voli i poštuje Hrvatska. Kako se vratar Hrvatske nogometne reprezentacije Danijel Subašić borio za pobjedu svoje momčadi na Svjetskom nogometnom prvenstvu tako su se i mnogi pripadnici srpske nacionalnosti, njih oko 10.000 borili za slobodu domovine, poput braće Gagić, Radivoja Đurića, Save Manojlovića i mnogih drugih ovdje u Vukovaru”, kazao je te dodao kako se završetkom mirne reintegracije većina pripadnika srpske nacionalne manjine integriralo u hrvatsko društvo prihvaćajući hrvatsku državu kao svoju, međutim postoje politike kojima to nije u interesu i koje ne žele respektabilnu Hrvatsku po mjeri hrvatskog naroda i svih njenih građana već bi je krojili po svojoj volji. „Te skupine, budući su minorne brojem simpatizera u RH, nemaju snagu za otvorenu konfrontaciju već se služe prikrivenim metodama plasiranja laži, širenja pesimizma i defetizma, preuveličavanja i zastrašivanja” rekao je gradonačelnik prikazavši kako je Milorad Pupovac od 138.539 upisanih birača dobio svega 16.166 preferencijalnih glasova na posljednjim parlamentarnim izborima, dok je Srđan Milaković od 8.697 upisanih birača, za zamjenika gradonačelnika Grada Vukovara dobio svega 794 glasa na lokalnim izborima. „Ove politike imaju svoj legalitet u djelovanju na području RH ali s obzirom na broj glasača koje predstavljaju pitanje je imaju li i legitimitet”, poručio je Penava te dodao kako je ključno da takve neprijateljske namjere prepoznamo, prokažemo, ne podcijenimo te se otvoreno i hrabro spram njih postavimo.

Svoje tvrdnje potkrijepio je primjerima iz Vukovara, koji je epicentar sustavne i kontinuirane velikosrpske agresiju kojoj je izložena RH na cijelom teritoriju, a tome svjedoče događanja na našem području.

14. kolovoza 2018. godine , na obljetnicu oslobađanja velike grupe hrvatskih logoraša srpskih koncentracijskih logora, nakon 9 mjeseci tortura u logorima diljem Srbije na putu prema mjestu razmjene, u mjestu Trpinja, nedaleko Vukovara osvanuli su natpisi neprimjerenog sadržaja na koje nitko od institucija ili medija nije reagirao, a pod kojima su mnogi mučeni i likvidirani

17. studenog 2018. godine predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac došao je u Vukovar, u dane koji su Odlukom Hrvatskog sabora proglašeni kao Dani sjećanja na žrtve Vukovara stradalih u velikosrpskoj agresiji. Ne pokloniti se njima nego dijeliti žrtve po nacionalnosti, u pokušaju izjednačavanja odgovornosti i krivnje gradonačelnik ističe kao neprihvatljivo ponašanje.



Penava je ukazao i na utjecaj navedene politike u slučaju privođenja ratnih zločinaca. „Ista ta politika u situaciji privođenja osoba osumnjičenih za ratni zločin koji su kasnije pravomoćnom presudom osuđeni na 139 godina zatvora, iskorištena je za zastrašivanje svih pripadnika srpske nacionalne manjine inzistiranjem na tezi da se uhićenjem navedenih osoba unosi strah među sve pripadnike srpske nacionalne manjine. Odnosno, umjesto da zločinci dobiju imena i prezimena, svim silama se trude krivnju prebaciti na cijelu jednu zajednicu. Takvim postupanjem negiraju individualnost krivnje za pojedine zločine i nameću kolektivnu odgovornost. U svakom demokratskom društvu uklanjanje zločinaca s ulica znači povećanu sigurnost građana ali za gore spomenute politike te činjenice ne vrijede”, rekao je Penava te podsjetio kako je Milorad Pupovac 2016. godine ratne zločince posjetio u zatvoru. Prilikom nedavnog privođenja osumnjičenika također im je stao u obranu. Neshvatljivo je da takva osoba u hrvatskoj javnosti docira o zaštiti ljudskih prava i predsjedava saborskim odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Kao završnu tezu gradonačelnik je iznio jednu od izjava Vojislava Stanimirovića u kojoj govori kako je Domovinski rat izbačen iz udžbenika Povijesti za učenike koji školu pohađaju na srpskom jeziku, jer kako kaže, to je bio građanski rat, i oni svoju djecu uče drugačije. Također, učenici koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćirilićnom pismu bili su spriječeni od strane svojih nastavnika preuzeti božićne paketiće koje su dijelili vukovarski branitelji, a pristigli su kao poklon Grada Splita djeci Vukovara. Predočeno je i očitovanje ravnatelja JU Memorijalnog centar Domovinskog rata Vukovar kako učenici koji nastavu pohađaju prema navedenom programu do sada se nikada nisu pojavili na terenskoj nastavi iz Povijesti koju provodi navedena Javna ustanova sa svim osnovnim školama u RH. „Posljedično ovakvom ponašanju i u pristupu našim najmlađim sugrađanima, u kontinuitetu smo izloženi različitim napetostima te je to okružje u kojem odrastaju djeca u Vukovaru”, napomenuo je Penava te ukazao na odigravanje finala kupa Vukovara između NK Vuteks-Sloga Vukovar i HNK Vukovar ’91 od 24. listopada 2018. godine kada su navijači Vuteksa, među kojima su bili i učenici Tehničke škole Nikola Tesla Vukovar ostali sjediti tijekom intoniranje himne Republike Hrvatske.

„Bez imalo uljepšavanja, ovo su okolnosti u kojima živimo mi u Vukovaru, za što nisu kriva djeca, 21 godinu nakon provedene mirne reintegracije, za ovakav život krivi su isključivo svi oni koji tu djecu uče ne voljeti zemlju u kojoj žive i kriv je sustav ove države koji je to omogućio”, zaključio je gradonačelnik Ivan Penava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI