Pejčinović-Burić dobila potporu kanadske kolegice za hrvatsko pristupanje OECD-u

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u subotu u Torontu s tamošnjom kolegicom Chrystiom Freeland od koje je dobila punu potporu za pristupanje Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Jedna od tema razgovora bila je i kanadska potpora hrvatskom pristupanju OECD-u. Mi smo izložili u kojem smo trenutno statusu, a ministrica je obećala da će dati punu potporu. To nam je jako važno”, rekla je Pejčinović-Burić u izjavi novinarima.

OECD je organizacija koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta i ima trenutno 35 država članica.

Sastanak s Freeland prethodio je sastanku ministara vanjskih poslova država G7 s ministricama vanjskih poslova svijeta.

Hrvatska i kanadska ministrica razgovarale su i o bilateralnim odnosima, o ulozi Hrvatske i Kanade u pomoći Ukrajini, te o stanju u jugoistočnoj Europi, posebice u BiH.



Pejčinović-Burić naglasila je da su odnosi dviju zemalja na političkoj razini izvrsni, dok prostor za jaču suradnju vidi na gospodarskom planu.

U tome može pomoći hrvatska zajednica u Kanadi koja je vrlo jaka i utjecajna”, rekla je, dodajući kako hrvatsku zajednicu ministrica Freeland dobro poznaje.

Zajedno s njihovim kapitalom i interesom koji imaju za razvoj odnosa dviju država i mi u Hrvatskoj možemo puno toga napraviti da se kroz bilateralne ugovore ali i kroz Sveobuhvatni trgovinski i gospodarski ugovor CETA koji je Hrvatska nedavno ratificirala kao jedna od prvih članica EU-a, ta suradnja i razmjena poveća”, naglasila je hrvatska šefica diplomacije.

Ona je istaknula da bi u Hrvatsku ove godine trebao u posjet doći kanadski ministar za međunarodnu trgovinu, a sljedeće vjerojatno i ministrica Freeland.

Na sastanku je iskazano zadovoljstvo statističkim podacima za 2017. o robnoj  razmjeni od preko 74 milijuna američkih dolara, kao i činjenicom da Hrvatska kao turistička destinacija postaje u Kanadi sve traženija što je vidljivo povećanjem broja kanadskih turista na više od 142. 000 tijekom 2017. Daljnjem rastu broja kanadskih turista pridonijet će Air Canada i Air Transat uvođenjem izravnih sezonskih linija, i to sa četiri tjedna leta između Toronta i Zagreba.

Uoči bilateralnog susreta s kanadskom ministricom, Pejčinović-Burić se sastala i s Viktorom Dodigom, predsjednikom i izvršnim direktorom Canadian Imperial Bank of Canada.

Pejčinović-Burić u nedjelju će sudjelovati na panelu o ravnopravnosti spolova i snaženju uloga žena na raznim područjima.

Šefica hrvatske diplomacije do utorka boravi u posjeti Kanadi i Sjedinjenim Državama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI