Pahor: ‘Postoje naznake da će Hrvati promijeniti mišljenje i prihvatiti arbitražu!’

0
399
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Pahor je kazao da u rješavanju arbitraže očekuje pomak već na travanjskom summitu država zapadnog Balkana, u okviru regionalne inicijative koju vode Slovenija i Hrvatska

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u utorak da u Hrvatskoj primjećuje postupnu promjenu raspoloženja oko provedbe arbitražne odluke o granici sa Slovenijom, te da bi – ako dođe do primjene te odluke koju Hrvatska ne drži obvezujućom – to predstavljalo “inspiraciju” za države na Balkanu, na njihovu putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Mudra slovenska politika dala je Hrvatskoj priliku da polako dođe do stajališta kako je za sve, pa i za Hrvatsku, najbolje da se odluka arbitraže ispoštuje”, kazao je Pahor u razgovoru za RTV Slovenija na završetku dvodnevnog posjeta Kosovu. Dodao je kako je primijetio da se raspoloženje oko toga u Hrvatskoj polako mijenja, te naglasio da bi rješenje arbitražnog zapleta omogućilo da se nastave “inače odlični odnosi” dviju država.

Loading...

Slovenska politika Hrvatskoj treba dopustiti dovoljno vremena da kod nje postupno “sazrije” i prevlada shvaćanje kolika je korist arbitražnog rješenja, naveo je Pahor te ocijenio da bi to ohrabrilo i druge zemlje u okruženju da naprave slično, s obzirom da je EU novom strategijom buduće članstvo vezala uz prethodno rješenje bilateralnih sporova i pomirenje.

Ako se budemo ponašali odgovorno na obje strane, bit ćemo velika inspiracija za države zapadnog Balkana. Oči su sada uperene u Ljubljanu i Zagreb, ne samo u to kako ćemo mi urediti neko pitanje koje je već regulirano arbitražnom presudom, nego u to kako ćemo ga implementirati i hoćemo li poštovati ono što je dogovoreno. Zato je vrlo važno kako ćemo mi u Hrvatskoj i u Sloveniji na mudar način doći do toga da sporazumno primijenimo arbitražno rješenje”, kazao je Pahor.

To bi, smatra on, donijelo optmiizam koji bi se prenio na sve partnere u regiji zapadnog Balkana, dok bi u suprotnom prevladali pesimizam i suzdržanost Europske unije u pogledu na regiju, upozorio je Pahor u Prištini, na kraju posjeta Kosovu gdje je boravio povodom desete obljetnice proglašenja nezavisnosti.