OVO SU VAM PREŠUTJELI: Dok se glasalo o Mariću, donesene su neke velike odluke!

Patrik Macek/PIXSELL

Jasno je dakle da je kriza vlasti igrokaz za javnost, jer dok se oni prepiru, državna revizija neće ući u Hrvatsku narodnu banku, u proceduru su uputili zahtjev za smanjenje mirovina za 30 posto, ali koga briga, ipak imamo Vladu i zastupnike koje smo, kakve li ironije, sami birali!

Daj narodu igara, kada im već manjka kruha – politička je predstava koja se danima odvija u Hrvatskom saboru pred očima zgrožene i od politike umorne javnosti. Hoće li se Most urušiti, koje pelene nosi Božo Petrov i tko je to uvrijedio naš kupus, koliko tko ima ruku i treba li Zdravko Marić napustiti ministarsku fotelju pitanja su koja su punila naslovnice i dobivala udarne minute u svim informativnim servisima. A odgovore su pak nudili svi. Analitičari, društveni kroničari, sadašnji i bivši političari te na koncu, kao šlag na neukusnoj torti, Vladimir Šeks koji nikako da shvati da mu je vrijeme da se povuče u mirovinu.

No, kada se politička elita u Hrvatskoj zaigra i počne nadmetati moralom te uzavrije saborske klupe, jasno je da se iza brda valja nešto veliko. U skladu s time, dok je javnost razbijala glavu time što će biti s Vladom i ministrima te tko će se okrenuti na čiju stranu, saborski zastupnici pokazali su da su im njihove stražnjice na prvome mjestu te da ih za naciju nije odveć briga. I premda je tijekom prijenosa saborske sjednice RTL-ova Mirjana Hrga prilikom izglasavanja prijedloga zakona konstatirala da to nije ništa odveć bitno za građane, čini se da se gadno prevarila. Naime, dok smo mi razbijali glave Vladom, Sabor je usvojio dva Mostova zakona.

Izmijenjen je tako Zakon o arhivima i arhivskom gradivu, a dopunjen je Zakon o HRT-u. S druge pak strane, odbijen je Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci, s prijedlogom izmjena koje bi omogućile da u HNB uđe državna revizija. S 94 glasa za i sedam suzdržanih prihvaćene su izmjene Zakona o arhivima kojima će se omogućiti pristup dokumentima Državnog arhiva nastalima do 22. prosinca 1990. No, pravo je pitanje koja je korist od toga zakona i otvaranja arhiva s obzirom na to da su isti poluprazni i pročešljani. Mostovim dopunama Zakona o HRT-u javna televizija umjesto posredstvom odvjetničkog ureda sama će naplaćivati dugove o RTV pristrojbi.

Sabor je izmijenio i Prekršajni zakon, Zakon o procjeni učinaka propisa te Zakon o radnom vremenu i obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu. U drugo je čitanje upućen prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Jasno je dakle da je kriza vlasti igrokaz za javnost, jer dok se oni prepiru, državna revizija neće ući u Hrvatsku narodnu banku, u proceduru su uputili zahtjev za smanjenje mirovina za 30 posto, ali koga briga, ipak imamo Vladu i zastupnike koje smo, kakve li ironije, sami birali!

Facebook Comments



Loading...
DIJELI