Ovo je stvarno strašno: Jelena Veljača je duboko razočarana jer se Predsjednica nije pojavila na prosvjedu #SpasiMe

instagram

Ja sam se nadala da će ona kao žena doći podržati incijativu

Gošća Točke na tjedan N1 televizije bila je organizatorica prosvjeda #SpasiMe Jelena Veljača.

Inicijativa #SpasiMe u samo nekoliko dana na Facebooku je skupila gotovo 50.000 članova, a stotine intimnih priča o zlostavljanu – od strane bliskih osoba a onda i od strane nefunkcionirajučeg i često bešćutnog sustava – nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Prenosimo dio njenog intervjua.

Kako ste zadovoljni jučerašnjim prosvjedom?

Ja sam osobno prezadovoljn prosvjedom, kako je izgledao, atmosferom, brojem ljudi. Moj osobni doživljaj je da je uspio mada je zapravo važno što se događalo zadnjih 15 dana, od kad smo osnovali grupu do jučer jer se nekako stvorio dojam da se pravi posao događa tijekom tih 15 dana i da je prosvjed bio samo šlag na torti. Postalo je jasno da je ženama, koje su žrtve nasilja u obitelji i žrtve sustava koji ne funckionira, naša inicijativa postala sigurno mjesto. No, ako Facebook grupa zatvorenog tipa u 15 dana dobije 44.000 poruka žrtava, da grupa postane sigurno mjesto, ispovjedaonica, nije li to sramota?”

Zašto si se baš sada osjetila pozvanom da moraš reagirati?



Već desetak godina se bavim tom i sličnim temama. Nije to posve slučajno, to je moja velika tema o kojoj pišem i istražujem. Nije posve ne pripremljeno, no moja objava na Facebooku jest bila strastvena i spontana reakcija. Uvijek je potreban taj netko, možda sam sada ja taj netko.

U Hrvatskoj sve često brzo nestane, prosvjedi se rasplinu, mi ćemo nastojati da u našem slučaju to ne bude tako, inzistirat ćemo na onome što smo složili kao naše zahtjeve. Zaista o tome želim razgovarati, sutra idemo na sastanak u Vladu. Ono što je gospodin Plenković izjavio zvuči fantastično i svojim pojavljivanjem nam je dao neki legitimitet. S druge strane, to mogu biti PR bodovi, na to nećemo pristati. Želimo ozbiljan razgovor.”

Jesi li na prosvjedu očekivala predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović?

Apsolutno. Ja sam nevjerojatno sretna što trend ženskih lidera u svjetskoj pa i u hrvatskoj politici ojačava. U tom smislu sam mislila da će se ona, koja je puno najvaljivala u tom području, barem pojaviti. Čini mi se da bi njena, barem simbolička podrška bila potrebna. Nije se pojavila, apsolutno mi je žao. Pozvali smo sve političare i u tom smislu sam jako razočarana. Ja sam se nadala da će ona kao žena doći podržati incijativu.”, rekla je Veljača u gostovanju na N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI