OVO JE PRVI LIJEČNIK UBIJEN U DOMOVINSKOM RATU: Anđelko je iz zasjede izrešetan u sanitetskom vozilu

bjelovar.live

Bjelovarčanin dr. Anđelko Višić prvi je liječnik koji je poginuo u Domovinskom ratu.

Povodom 27. obljetnice njegove tragične pogibije, djelatnici Opće bolnice Bjelovar, predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko–bilogorske županije danas su ubijenom liječniku paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odali počast na njegovom posljednjem počivalištu na groblju Sv. Andrije u Bjelovaru, piše Regionalni portal Bjelovar.live.

Ubijen u neprijateljskoj zasjedi

Na današnji dan, 13. studenog 1991. godine, nakon oslobođenja sela Bastajski Brđani nedaleko Grubišnog Polja, s prve linije bojišta je stigla dojava kako ima ranjenih hrvatskih branitelja kojima je hitno potrebna pomoć.

Dr. Anđelko Višić s kolegama je sjeo u sanitetsko vozilo i žurno krenuo u pomoć ranjenim pripadnicima Zbora narodne garde iz Bjelovara i Grubišnog Polja. Nakon saniranja ranjenika, sanitetsko vozilo krenulo je prema bazi, a putem su naišli na neprijateljsku zasjedu. Vozilo je izrešetano mitraljeskim mecima, a Višić je poginuo na licu mjesta.



Samo devet dana prije tragične pogibije, točnije 4. studenog, dr. Višić je dragovoljno pristupio 55. samostalnom bataljunu Bjelovar, a već idućeg dana je s braniteljima otišao na ratište u Ivanovo Selo nedaleko Grubišnog Polja.

Izvrstan kolega i profesionalac”

Poštovani kolega Anđelko Višić je bio izuzetno dobra osoba, izvrstan kolega i profesionalac u svom poslu”, kazao je za ovaj medij Ali Allouch, ravnatelj bjelovarske Opće bolnice, danas na grobu poginulog kolege liječnika.

Višićeva stručnost, zalaganje i požrtvovnost tijekom Domovinskog rata, potaknuli su ideju o organiziranju gastroenteroloških sastanaka Hrvatske u spomen na dr. Anđelka Višića. Ta ideja je zaživjela tako što je 12. i 13. studenog 1993. godine u Bjelovar održan je I. Stručni gastroenterološki sastanak dr. Anđelko Višić. Na tom sastanku je dogovoreno da ovaj stručni sastanak pređe u tradiciju te da se održava svake druge godine u organizacije Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog gastroenterološkog društva u njegovu spomen.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI