Otvoreno: Rusija nije zemlja kakva je bila u vrijeme Hladnog rata, a SAD mora shvatiti da više nije vladar svijeta

screenshot

„U Hladnom ratu postojala su pravila ponašanja, bila je ozbiljnija retorika, uvažavalo se međunarodno pravo...“

Europska unija snažno je osudila sirijski režim zbog katastrofalnog humanitarnog stanja u zemlji i uporabe kemijskog oružja. Za napade SAD-a, Velike Britanije i Francuske pokazala razumijevanje. Traži se političko rješenje za sirijski sukob. Britanskoj delegaciji pri Organizaciji za zabranu kemijskog oružja i dalje nije dopušten pristup Dumi, mjestu gdje su navodno počinjeni kemijski napadi. Putin bijesno poručuje da će nastati globalni kaos ako se napadi ponove.

O situaciji u Siriji u emisiji HRT-a „Otvoreno“ govorili su prof. dr. sc. Radovan Vukadinović,  vanjskopolitički analitičar,Bogoljub Lacmanović, vanjskopolitički komentator, Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije, Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost i vojna pitanja.

Situaciju treba gledati u globalnim relacijama Rusije i Amerike gdje postoji čitav niz problema i zaoštravanje odnosa – Sirija je točka gdje se je to konfrontiralo“, smatra profesor Vukadinović. „Predsjednik Trump ima problema kod kuće – s prostitutkama, s bivšem šefom FBI-a, rejting mu je jako nizak. Tu je i politika koju je vodio prema Sjevernoj Koreji – od veoma zaoštrene pa je splasnula – to je pokušaj da se vodi nepredvidiva politika i zato možemo govoriti o opasnim vremenima i uspoređivati s Hladnim ratom“, istaknuo je Vukadinović. 

No, Rusija nije zemlja kakva je bila u vrijeme Hladnoga rata, ona je otvorena, moderna i mislim da to suparništvo će biti zakonito, zakonomjerno jer se radi o dvije velike sile, o njihovim interesima i utjecajima i to se ne može preko noći promjeniti“, istaknuo je.

Bandov kaže kako su politike u ovom trenutku grube. „Trump je jedan novi karakter na kojeg nismo bili spremni. Ne odgovara analizama na koje smo se mogli osloniti. Nesiguran je i neizvjestan. Njegov odnos s najbližim suradnicima je veoma turbultentan i mi ne vidimo u kojem smjeru ide vanjska politika SAD-a. Nismo sigurni kamo njegova politika vodi i je li to najbolje za svijet“, mišljenja je Badov.



Za Lacmanovića je ova situacija gora od Hladnog rata. „U Hladnom ratu postojala su pravila ponašanja, bila je ozbiljnija retorika, uvažavalo se međunarodno pravo...“ Naglasio je kako je Trump za šefa za nacionalnu sigurnost izabrao Boltona koji je, kad je bio ambasador u UN-borio se protiv iste te organizacije.

Čini mu se da je sada daleko ozbiljnija situacija jer je tada postojao obostrani strah, „a sad smo se uljuljali da ne može doći do nuklearnog rata. SAD žele sačuvati već izgubljenu poziciju glavnog hegemona u svijetu. Cilj ovog napada je pokušati vratiti položaj glavnog vladara i zapovjednika u svijetu. Kriza će trajati dok SAD ne shvati da to više nije. Tu su Rusija , SAD i Kina…“

Ogorec kaže: „Maske su pale. Mene ovo podsjeća na burlesku u režiji Trumpa s ruskim gledateljima u prvom redu te statista Njemca i Frncuza koji se pitanju što nam je ovo trebalo. Rusi su pratili situaciju i zadovoljni su učinkom koji je postiglo sirijsko oružje“, rekao je Ogorec. Naglasio je kako su Francuzi bili najveći zagovornici ovog napada. Svatko će reći da je pobjednik. Amerikanci jer su ispalili rakete, Rusi jer su većinu njih presreli, Assad – jer nije bilo žrtava. Ispaljeno je prema podacima 105 raketa, a nema ni jedne poginule osobe. „Tko je lud u toj priči“, pita Ogorec.

Vukadinović – je li bio kemijski napad. Sve izgleda kao jedna uigrana predstava do toga da sepokaže da je Amerika još uvijek u vodstvu. Ovaj svijet postaje multipolaran previše je aktera koji djele želju da ponište unipolarizam.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI