Otkriveno koliko MORH troši na vojničke čarape

wikipedia/ ilustracija

Planom nabave za 2019. godinu Ministarstvo obrane predvidjelo je i trogodišnju nabavu vojničkih čarapa za pripadnike Hrvatske vojske. U MORH-u su procijenili da bi vrijednost te nabave mogla iznositi čak 10,865.827,23 kune, odnosno 3,6 milijuna kuna godišnje.

S obzirom na to da je prosječna cijena vojničkih čarapa oko 20 kuna, to znači da bi MORH u sljedeće tri godine mogao kupiti oko 543.000 pari čarapa ili 181 tisuću pari godišnje, piše Jutarnji list.

Prema dostupnim podacima, pripadnici HV-a dobivaju šest pari čarapa godišnje. Podaci od sredine veljače govore da je u Oružanim snagama bila 14.151 djelatna vojna osoba te 1398 državnih službenika i namještenika.

Njima treba pridodati nekoliko stotina pripadnika Kadetske bojne na Vojnom učilištu te nekoliko tisuća pripadnika razvrstane pričuve. Dakle, maksimalno 25 tisuća osoba zadužuje čarape.

Prema posljednjim dostupnim podacima, prosječna nabavna cijena čarapa bila je 20 kuna. Kada bi svi dobili po šest pari čarapa, godišnje bi to MORH stajalo oko tri milijuna kuna.



Ministarstvo obrane svake godine sklapa ugovor o nabavi čarapa s tvrtkom Jadran. Lani je s njima sklopljen ugovor o nabavi ljetnih čarapa u vrijednosti od 820,6 tisuća kuna.

No, u obavijesti o namjeri sklapanja ugovora ne navode se količina i jedinična cijena nabave. Prema neslužbenim informacijama, par ljetnih vojnih čarapa stoji oko 17 kuna, što znači da je prošle godine nabavljeno više od 48 tisuća samo ljetnih čarapa, a sada će se sklapati novi trogodišnji ugovor kojim je obuhvaćen i ovaj model čarapa.

Na upit o količini čarapa koje namjeravaju kupiti u sljedeće tri godine i kolika je njihova jedinična cijena, u MORH-u odgovaraju da ništa od toga još nije definirano.

Na upit o cijenama i količinama vojničkih čarapa, tvrtka Jadran se još nije očitovala.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI