OTIŠAO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Umro je Oliver Dragojević

screenshot

U nedjelju u pet sati ujutro  u splitskoj bolnici umro je Oliver Dragojević.

Tužnu vijest javila je Oliverova obitelj, javlja Slobodna Dalmacija.

Velikan hrvatske glazbene scene, čija je grandiozna karijera trajala 50-ak godina, napustio nas je u dobi od 70 godina, godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća. Dragojeviću je posljednjih dana bio jako loše, doznaje se iz kruga njegove obitelji.
Iza Olivera su ostali supruga Vesna, sinovi Dino, Damir i Davor.
Oliver se rodio u Splitu 7. prosinca 1947. godine, a djetinjstvo je proveo u Vela Luci na Korčuli. U glazbu se zaljubio još kao dijete kad mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. Prvi nastup imao je na Splitskom festivalu sa 14 godina s pjesmicom ‘Baloni’, a dvije godine kasnije počeo se profesionalno baviti glazbom kao pjevač i klavijaturist splitske grupe Batali.
Prvi uspjeh doživio je na Splitskom festivalu 1974. kada je osvojio prvu nagradu publike sa skladbom “Ča će mi Copacabana”.
Nakon toga, iduće godine na Splitu nastupa sa šansonom “Galeb i ja” skladatelja Zdenka Runjića, koja postaje njegov zaštitni znak i početak višegodišnje plodonosne suradnje najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca na hrvatskoj glazbenoj sceni.
Iza Dragojevića su ostali 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike.
Tijekom svoje dugovječne karijere ostvario je niz uspjeha, osvojio je tridesetak Porina u različitim kategorijama i jedan je od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.
Zauvijek će ostati zapamćen po svojim velikim hitovima kojima je osvajao festivalske nagrade i srca publike: Galeb i ja, Malinkonija, Oprosti mi, pape, Vjeruj u ljubav, Nadalina (u duetu s Borisom Dvornikom), Piva klapa ispo’ volta, Karoca…
Oliveru je karcinom pluća dijagnosticiran 24. kolovoza prošle godine, nekoliko tjedana nakon što mu je pozlilo na sprovodu Remija Kazinotija.
Iako je odmah krenuo s kemoterapijom, 15. listopada je nastupio u HNK Split na koncertu ‘Vjeruj u ljubav’ u organizaciji Županijske lige za borbu protiv raka. Bio je to koncert nabijen emocijama, a ispostavilo se da je to ujedno bio i njegov posljednji nastup pred publikom uživo. Nakon toga po savjetu doktora otkazao je nekoliko koncerata, uključujući i dva velika u Spaladium Areni.
– Vražja bolest je to, malo sam oslabio, ali nadam se pozitivnom ishodu. Najbitnije je ostati čvrst u glavi, a ja se psihički osjećam dobro, izjavio je nedugo nakon što je saznao tešku dijagnozu.
U međuvremenu se povukao se iz javnosti i posljednje mjesece života proveo na svojoj voljenoj Korčuli.

 

Facebook Comments



Loading...
DIJELI