Ostaje li Milijan Brkić u HDZ-u? Jedna rečenica otkriva njegovu sudbinu

Faccebook

Čast i moral, kao argumente za svoj odlazak s mjesta savjetnika predsjednice za nacionalnu sigurnost, naveo je Vlado Galić. No, njegovim odlaskom čistka u uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nije stala pa je tako predsjedničin ured napustio i njen savjetnik Mate Radeljić, savjetnik za unutarnju politiku na čiju je poziciju imenovana poznata novinarka Mirjana Hrga.

Predsjednica se s timom savjetnika odlučila rastati nakon što je u javnost dospjela priča o aferi SMS u čijem su se kontekstu i njih dvojica spominjali. Predsjednica je to napravila kako bi zadobila potporu HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića na predstojećim predsjedničkim izborima.

No, osim stabilizacije odnosa s premijerom, predsjednica u kampanju za novi mandat ne želi ući opterećena glasinama o aferi SMS koja posljednjih tjedana potresa hrvatsku javnost. A Galićevo ime spominjalo se baš u tom kontekstu, jer kako je u dijelu medija objašnjeno, on je karika koja je informatičara Franju Vargu dovela u HDZ i upoznala sa stranačkim rukovodstvom koje se potom počelo oslanjati na njegove usluge.

Kako zasad stvari stoje, Varga je očito bio prilično uslužan i prema Milijanu Brkiću, Tomislavu Karamarku, a u konačnici i prema Zdravku Mamiću te moguće i Ivici Todoriću. Ne odveć vješto, kritvorenim SMS-ovima Varga je pokušao kompromitirati suce, te utjecati na sudačke odluke u slučaju Mamić. U dijelu medija spominjala se i njegova prepiska oko Agrokora, a tvrdilo se i kako je namjeravao ugroziti i predsjednika HDZ-a Plenkovića.

U policijskim krugovima ovih se dana govori kako istraga ide dalje, što uostalom potvrđuje i produljenje pritvora kako za Vargu, tako i za Brkićeva kuma Curića. Ono što je također znakovito jest odlazak Karamarka na razgovor u USKOK, gdje je bio u svojstvu svjedoka, no dobro upućeni tvrde kako je ondje govorio i o Brkićevoj ulozi i vezama s akterima ove priče. Uistinu, Brkić je posljednjih tjedana iz javnosti posve ispario, a o njegovoj sudbini s dozom opreza u javnost istupaju tek rijetki ministri i HDZ-ovci, a kao jedno od pitanja nameće se i ono hoće li zbog sporne afere biti odstranjen iz politike.



Prema tvrdnjama dobro upućenih HDZ-ovaca i Brkić se distancirao od vlastite stranke – na sastancima Kluba zastupnika se ne pojavljuje, a s rijetkim stranačkim kolegama komunicira. Kontakt ne uspostavlja ni sa šefom Plenkovićem. Čeka li stoga Brkića sudbina njegova nekadašnjeg prijatelja Karamarka, ili i on ima previše neugodnih spoznaja o premijeru, njegovoj ulozi kako u aferi Borg, tako i u slučaju SMS koje će ga održati na političkom životu?

Ako je suditi prema riječima Gordana Jandrokovića, koji slovi kao jedan od onih koji su uvijek na pravoj strani, u ovom času Brkić nema pretjeranog razloga za strah od odstrela, jer kako je rekao šef Sabora, govoreći o Milijanu Brkiću predstavnicima medija, nije korektno tražiti nečiju glavu prije nego li se znade što se u aferi događalo.

Floskulu za floskulom nizao je Jandroković, ali ni jedna od njih nije zvučala nimalo napadački prema Brkiću. Stoga se može zaključiti da Brkićeva sudbina nije do kraja zapečaćena, osim ako je ne zapečate oni koji vode istragu u aferi SMS. No, gdje god da Brkić nakon cijele ove sage završio ostaje u zraku gadan dojam, jer njegov utjecaj eliminacijom njegovih kadrova, što uostalom jest i Galić, spast će na niske grane.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI