Orban: Oni koji rade na ‘Sjedinjenim Europskim Državama’ podupiru politiku migracija

0
124

“Globalne migracije će temeljno promijeniti svijet u nadolazećim desetljećima, a one zemlje koje se danas ne brane, to neće moći učiniti u 2050. ili 2060. godine”, upozorio je mađarski premijer Viktor Orban na otvaranju nove ekonomske godine Mađarske gospodarske komore.

“Svaka priča o ekonomskom uspjehu bit će beznačajna, ako vaša djeca i unuci nasljeđuju vaše tvrtke u svijetu u kojem više ne vrijedi živjeti”, naglasio Orban poslovnim čelnicima na konferenciji, prenosi narod.hr

Loading...

“Oni koji rade na “Sjedinjenim Europskim Državama” podupiru politiku migracija i Europe koja bi njome bila radikalno promijenjena.”

Mađarski premijer je naveo kako je njegova administracija početkom godine uspostavila četiri ekonomska i socijalna prioriteta za narednu godinu, postavljajući temelje za preokret u demografiji, rast domaćeg BDP-a za dva postotna boda iznad prosjeka Europske unije, preustroj i stručno osposobljavanje te osmišljavanje strategije državne potpore mađarskim tvrtkama koje ulažu u inozemstvu.

Viktor Orban ne konferenciji je utvrdio da je Mađarskoj potrebna strategija pri kojoj će proračun aktivno podržavati domaća poduzeća koja se žele proširiti u inozemstvo, ali nemaju potreban kapital za to.

Rekao je da je zatražio od guvernera središnje banke Györgyja Matolcsya da razradi ovu strategiju, s ciljem da mađarske tvrtke zarađuju u inozemstvu barem onoliko koliko zarađuju strane tvrtke u Mađarskoj.

Iznoseći dugoročne ciljeve zemlje, rekao je da bi do 2030. Mađarska trebala postati jedna od pet zemalja najprihvatljivijih za život u Europskoj uniji. Dodao je da bi do istog razdoblja pad stanovništva trebao biti zaustavljen, dok bi ‘Karpatski’ bazen trebao kompletnu obnovu u fizičkom i ekonomskom smislu te da bi Mađarska do 2030. postigla punu energetsku neovisnost.