OPREZ! Afrička svinjska kuga sve bliže Hrvatskoj

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Afrička svinjska kuga (ASK) sve je bliže. Nakon što se početkom ovoga mjeseca pojavila u Slovačkoj, bolest je potvrđena i na četiri farme u Srbiji gdje bi se moglo usmrtiti čak pola milijuna svinja, prenosi Večernji list.

Podsjetimo, ASK je već ranije potvrđena i u Mađarskoj. Uzgajivači su u strahu, bolest bi dodatno smanjila ionako nedostatnu proizvodnju svinja u Hrvatskoj, a obzirom da smo najveći uvoznici svinjetine u EU, gotovo jednako loše bi utjecala i pojava bolesti u zemljama zapadne Europe. Hrvatski uvoz trenutno najviše ovisi o Danskoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Na svinjogojskoj farmi OPG-a Gorana Janče u Punitovcima već su uvedene mjere opreza. Farma je ograđena, dezinfekcijske barijere su tu, zabranjen je neovlašteni ulazak ljudi, a radnici ne smiju biti lovci ni u doticaju s divljim životinjama. “Mjere opreza od svinjske kuge i dosad su bile propisane, a sad čekamo da vidimo hoće li biti i posebnih mjera na granici sa Srbijom”, kaže Jančo koji godišnje proizvede oko 6000 komada svinja.

Također, evidentira se baš svaki ulazak na farmu, a svi koji ulaze moraju potpisom garantirati da u posljednja 72 sata nisu bili u kontaktu s divljim životinjama ni na drugim svinjogojskim farmama. Radnicima je najstrože zabranjeno unijeti i bilo kakav obrok životinjskog porijekla. “Ne mora se ASK pojaviti na farmi, no pojavi li se u susjedstvu, bilo na divljim bilo na domaćim svinjama, to znači da će u krugu 3 i 10 km od žarišta sav promet svinjama biti obustavljen i poremećen ciklus prasenja i prodaje”, objašnjava Jančo.

Hrvatska godišnje proizvede oko 1,1 milijun svinja u vrijednosti od oko milijardu kuna, što najbolje govori o razmjerima potencijalne štete. Bio bi nam zabranjen i izvoz živih svinja, mesa i mesnih prerađevina tako da bi u kolapsu bila i cijela mesna industrija i hrvatsko gospodarstvo.



Ministarstvu poljoprivrede ističu kako su od potvrde ASK-a u Srbiji u Hrvatskoj pojačane preventivne mjere u cilju održavanja statusa zemlje slobodne od ASK. Tvrde kako je od presudne važnosti pridržavanje svih mjera biosigurnosti u uzgojima svinja, tijekom lova, prijevoza svinja te pozivaju i na pojačane kontrole osobnih pošiljaka na graničnim prijelazima kako se ilegalnim unosom zaraženog mesa i proizvoda ne bi proširio virus.

ASK je, podsjećaju iz Ministarstva, kontagiozna virusna zarazna bolest isključivo domaćih i divljih svinja, a smrtnost može doseći i 100%. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, no kako se među svinjama vrlo brzo širi, najstrože je zabranjeno držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima, na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije te zakapanje lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla. “Posjednici svinja koji se neće pridržavati propisanih mjera neće moći ostvariti pravo na nadoknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave svinjske kuge”, poručuju iz Ministarstva.

Europska komisija je, naime, od 2013. do 2018. članicama EU sufinancirala troškove suzbijanja ove bolesti u iznosu od 59,2 mil. eura. Hrvatska kao članica EU primjenjuje pravila i propise kojim se regulira uvoz u EU živih životinja tako još od ožujka 2010. iz Srbije ne uvozimo ni žive svinje ni svježu svinjetinu. Proizvodi od svinjskog mesa (obrađeni želuci, mjehuri i crijeva za prehranu ljudi) mogu se uvesti u EU samo ako udovoljavaju  propisanim uvjetima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI