Opoziv Vlade odbačen s 59 glasova za, 78 protiv

0
226
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Zastupnik Mosta Vlaho Orepić ostao je bez imuniuteta zbog tužbe za klevetu budući da su zastupnici glasovali za prijedlog MIP-a

Nakon maratonske rasprave u Saboru, zastupnici su glasovali o inicijativi SDP-a o opozivu Vlade zbog Agrokora, iza koje je stala cijela oporba.

Opoziv Vlade Andreja Plenkovića nije izglasan budući da je od 137 zastupnika njih 78 glasovalo protiv opoziva, a 59 za. Premijer Plenković pratio je glasovanje s petero ministara.

Loading...

Nije donesena niti odluka o iskazivanju nepovjerenja ministrici Nadi Murganić koja i dalje ostaje na čelu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Zastupnik Mosta Vlaho Orepić ostao je bez imuniuteta zbog tužbe za klevetu budući da su zastupnici glasovali za prijedlog MIP-a.

Inicijativa SDP-a o opozivu Vlade zbog Agrokora danas je bila na dnevnom redu Sabora.

Uvodno obrazlaganje šefa SDP-a Davora Bernardića u kojem je naveo razloge opoziva izazvalo je čak 41 repliku, a od jutra je krenulo s međusobnim prebacivanjima i optuživanjima.

Bernardić je govorio o stvaranju nove parlamentarne većine pri čemu je kritizirao i Tomislava Sauchu koji je kao bivši SDP-ovac ipak stao uz HDZ.  Saucha je replicirao Bernardiću rekavši mu: ‘Ne trebate na izbore da vidite kolika ste truba, ja vam mogu reći – velika ste truba’, kazao je Saucha. Javio se i HSS-ov Krešo Beljak koji je premijera pitao kako mu nije neugodno kad mu jedan Saucha drži većinu’.

U nastavku maratonske rasprave u Saboru o povjerenju Vladi u petak su oporbeni klubovi nabrajali razloge zbog kojih Vlada mora otići, dok su zastupnici vladajuće koalicije naglašavali da podržavaju Vladu jer je spasila tisuće radnih mjesta, dobavljače i spriječila stečaj Agrokora.

U ime Kluba zastupnika IDS/PGS/LRI Giovanni Sponza najavio je da su nepovjerenje i netransparentnost razlozi zbog kojih će glasati za opoziv Vlade. Naveo je da je u samo godinu dana nepovjerenje građana u Vladu dvostruko poraslo. Sponza je Vladi spočitnuo što nije ni započela, a kamoli završila ijednu reformu, od pravosudne, porezne preko kurikularne do decentralizacije.

Kritizirao je i Vladino nečinjenje zbog čega je došlo do jačanja radikalnih, konzervativnih snaga i raspirivanja ideoloških sukoba koji dovode do političkog trgovanja. Sponza je upozorio da se građani osjećaju nezaštićeno pred ultrakonzervativnim inicijativama te zaključio da Vlada koja nema povjerenje građana teško da može vladati.

Ivan Vilibor Sinčić u ime Kluba Živi zid/SNAGA ocijenio je da Vlada ne bi prstom mrdnula da banke nisu odbile Ivici Todoriću dati novac jer je prezadužen. Poručio je da nikada ne bi mogao podržati Vladu koja tolerira tolike nepravilnosti.

Navest ću samo dio nepravilnosti – stjecanje Jamnice za sitan novac, kršenje radničkih prava, plaćanje bonovima, povoljni krediti HBOR-a bačeni u vjetar, pritisci na dobavljače da pristanu na odgodu plaćanja, jeftine koncesije nad zemljom i izvorima vode, nikada plaćena koncesija za Smokvicu, izvlačenje milijarde kuna za osobne potrebe, neplaćanje poreza, način stjecanja Kulmerovih dvora i druge imovine”, pobrojao je Sinčić.

Strahuje, kaže, da je stečaj Agrokora nešto što se neće moći izbjeći jer je dug prevelik te da će do njega doći nakon 15 mjeseci kada istekne ‘lex Agrokor’, a Plenkoviću je poručio da će odgovarati zbog štete koju je učinio domovini.

Branko Hrg ispred Kluba zastupnika HDS/HSLS/HDSSB ustvrdio je da je svima jasno da su ovo prva Vlada i premijer koji su odlučili stati na loptu što se tiče Agrokora i prestali gledati kroz prste Ivici Todoriću. Poručio je da su zadovoljni s ‘lex Agrokorom’ jer su mali dobavljači podmireni, a zadovoljni su i veliki dobavljači. Optužio je SDP da štiti Todorića, da su njegovi odvjetnici u Saboru, štite ga i napadaju Vladu kao i on te da su s njim u dosluhu.

Kažimir Varda (Klub Stranke rada i solidarnosti, SMSH, Reformista i nezavisnih zastupnika) kazao je, pak, da je Vlada mogla reći, budući da je riječ o privatnoj tvrtki, neka vlasnik izgubi sve i neka mu ostanu “gaće na štapu”, no da se umjesto toga uplela kako bi stvorila pravni okvir i spasila tisuće radnih mjesta. Formulaciju SDP-a da je Vlada odabrala direktnu intervenciju ocijenio je opasnom.

Klonimo se teških riječi i riječi koje mogu dati taj argument u ruke onome tko izbjegava državno pravosuđe”, rekao je Varda.

Da nije bilo Zakona o izvanrednoj upravi, danas bismo zbrajali otkaze, ovrhe, ljude izbačene iz domova jer nisu mogli plaćati kredite, a umjesto toga imamo relativno stabilnu kompaniju, kazao je Vladimir Bilek u ime Kluba nacionalnih manjina i ustvrdio da zato podržavaju Vladu.

Stjepan Ćuraj u ime Kluba HNS-a istaknuo je kako je HNS bio protiv ‘lex Agrokora’, ali kako je taj zakon spriječio ono što je bilo tada neminovno i omogućio da se privatna tvrtka financira privatnim novcem.

Građani ne smiju ni kune platiti za privatnu tvrtku”, naglasio je Ćuraj, ali i istaknuo da je pitanje Agrokora daleko od riješenog. Milorad Batinić u nastavku je poručio da HNS podržava Vladu prvenstveno jer je Hrvatskoj potrebna stabilnost.

Tijekom izlaganja Batinića SDP-ovci su puštali pjesmu Celine Dion iz filma Titanik, što je Gordan Maras (SDP) naknadno pojasnio time što je HNS ranije ovu Vladu nazivao “Titanik Vladom”.

Vi sjedite u Titanik Vladi. Vi ste poput scene iz Titanika, brod tone, a vi se držite kao Leonardo di Caprio za ogradu i držat ćete se dok vas more ne usisa. Najljepši brod, najluksuzniji, a to je za vas vlast “, kazao je Maras.

Ivan Pernar (Živi zid) optužio je HNS za demoagogiju i populizam kada govore da su spasili radna mjesta. “Pa tko je dozvolio da Todorić ne plati seljaka godinu dana? Pa HDZ skupa s SDP-om! HDZ ih je upropastio, kao i ostatak Hrvatske. Nije ih valjda Ivica Kičmanović upropastio, nego vi dame i gospodo “, poručio je Pernar.

Peđa Grbin tijekom rasprave naveo je zašto Vlada mora otići, te osim “lex Agrokora” nabrojao dugove u zdravstvu, dodjelu posla ministrice Gabrijele Žalac poznaniku bez javne nabave, dodjelu potpora OPG-ovima koje nisu na listi EU-a ministra Tomislava Tolušića, brata ministra državne imovine Gorana Marićem koji ulazi u upravu trgovačkog društva, sukob interesa ministrice Martine Dalić zbog INA-e, uzimanje za savjetnika Ladislava Ilčića ministrice Nine Obuljen Koržinek…

Nakon izlaganja klubova nastavljena je pojedinačna rasprava zastupnika.

Mrak Taritaš: Ivica Todorić je politički uzgojen, a ne politički progonjen 

Anka Mrak Taritaš u ime Kluba zastupnika GLAS/HSU odmah je najavila da će glasati za nepovjerenje Vladi.

Ustvrdila je da je Agrokor nastao zahvaljujući crony, odnosno, rođačkom kapitalizmu, a onda se dogodilo da su “stvari izmakle kontroli”.

Ivica Todorić nije politički progonjen nego politički uzgojen, rekla je te dodala kako je on svojim potpisom predao Agrokor u ruke državi kojim sada upravlja državni činovnik Ante Ramljak, a sve njegove promašaje građani će platiti kroz proračun.

Vlada je odlučila svoju sudbinu vezati uz ‘lex Agrokor’ i Ramljaka i trajat će točno onoliko koliko će trajati taj zakon i posao tog činovnika”, poručila je Mrak Taritaš zaključivši da je u ovom trenutku najmoćniji čovjek u državi jedan činovnik i da je budućnost Hrvatske stavljena njegove ruke.

Hajdaš-Dončić (SDP): Vlada radi za interesne krugove i lobije, a ne za građane

U ime Kluba zastupnika SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kazao je da je strvinarski fond Knighthead poznat po kupovini duga Argentine, a završilo je tako da je fond tužio Argentinu. Ocijenio je kako treba očekivati brojne tužbe zato što je ‘lex Agrokor’ nešto između stečaja i izvlaštenja, čime je omogućeno gradiranje vjerovnika.

Po njegovu mišljenju cijela se priča svodi na ortački kapitalizam, interesne krugove i lobije i Vlada radi u njihovu interesu, a ne u interesu građana.

Hajdaš Dončić pitao je na kraju zastupnike HNS-a i manjina podržavaju li Vladu koja donosi takve zakone, koja tolerira radikalne ekstremiste, ne ratificira Istanbulsku konvenciju, onemogućuje povratak Srba u Knin, a sve zastupnike zapitao podržavaju li Vladu koju ne podržava 80 posto građana.

Bačić (HDZ): Prijedlog SDP-a za opozivom vlade skromni je uradak

Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a prijedlog SDP-a za opoziv Vlade nazvao je “skromnim uratkom” i ustvrdio da ne zna čije interese SDP zastupa, spočitnuvši im da u toj stranci “lijeva ne zna što radi desna”. Rekao je da je “skromni uradak” SDP-a nastao kao rezultat njihovog nezadovoljstva što premijer Andrej Plenković nakon obznane informacije o roll-up kreditu nije odmah došao u Sabor iako je u osam mjeseci ovog saziva u Saboru bio 17 puta, dok je Zoran Milanović u četiri godine bio 32 puta.

Naglasio je da je Zakonom o izvanrednoj upravi spriječen stečaj Agrokora i gospodarskog sustava, te očuvana radna mjesta i da se ne radi o državnom intervencionalizmu već vrsti stečajnog zakona.

Ovo nije državni intervencionalizam jer je i dalje nadležnost nad sudbinom Agrokora u rukama suda i vjerovnika”, naglasio je Bačić.

Odbacio je i prozivke da se pogodovalo američkom fondu Knighthead. Roll-up kredit za Agrokor potvrdili su Trgovački sud i Visoki trgovački sud u Zagrebu, a o tome se očitovao i londonski sud priznavši izvanrednu upravu, kazao je.

Nije mi jasno čije interese zastupate, radnika ne, malih dobavljača i OPG-ova ne, vjerovnici vas mole da ih ne zastupate, na kraju ispada da vi zastupate interese Ivice Todorića i Sberbanke”, zaključio je Bačić.

Tijekom rasprave Mostov Nikola Grmoja javio se za povredu Poslovnika, što je predsjedavajući Gordan Jandroković ocijenio neopravdanim i dodijelio mu drugu opomenu zbog čega je do kraja dana izgubio pravo na sudjelovanje u raspravi.

Pupovac: Učimo od Radića i Pribičevića

Milorad Pupovac (Klub zastupnika SDSS-a) u kontekstu “ratova” SDP-a i HDZ-a odnosno optužbi SDP-a za socijalizam i Jugoslaviju, te HDZ-a za kriminalnu privatizaciju i lošu politiku bez osobite koristi, podsjetio je da je na današnji datum, 10. studenoga, sklopljeno primirje Velikog rata, a 11. studenoga stvorena Seljačko-demokratska koalicija (SDK) između Stjepana Radića i Svetozara Pribičevića.

Dvoje nepomirljivih protivnika Radić i Pribičević su odlučili radi političkih interes to prevladati. Mislim da bismo trebali učiti iz toga”, kazao je.

Pupovac je problematizirao i odgovornost tijela koja su dopustila da dođe do krize Agrokora. “Koja je odgovornost onih koji su bez ikakvih kriterija, banaka, fondova, podržavali tu politiku po temelju obujma poslovanja firme, a ne po stvarnoj dobiti i profitu i hoće li oni na kraju platiti cijenu? I gdje su bili oni koji su bili odgovorni za regulatorne mehanizme?”, upitao je.

Po njegovom mišljenju, neki s pravom govore da je Agrokor bio “pod skutama države i obratno” ali da ovim mjerama više neće biti i da tome treba dati priliku, ocijenivši da na nove izbore nije pametno ići. “Ako netko ima saznanja da je HDZ ili SDP uticao na njih neka to kaže, ali te grupacije aktera imaju ozbiljnu odgovornost za stanje u kojoj se naša zemlja”, poručio je.

Tomislav Panenić (Klub Mosta) postavio je pitanje je li napravljen procjena učinaka Zakona o izvanrednoj upravi pozvavši vladajuće na odgovornost.

Za raspravu o povjerenju Vladi prijavljeno je još šest zastupničkih klubova plus 20-ak zastupnika za pojedinačnu raspravu, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje.