OPET ZAVRZLAME: Uprkos micanju Tita zasad ništa od konstituiranja zagrebačke skupštine

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

U kuloarima se nagađa da Hasanbegović kao jedan od uvjeta za suradnju traži mjesto pročelnika za kullturu.

Za danas najavljena konstituirajuća sjednica Skupštine Grada Zagreba ipak neće biti održana, zbog raznoraznih igrica i hvatanja pozicija. Naime, iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić okupio većinu koju, uz njegove, čine HDZ-ovi i zastupnici nezavisne Brune Esih, Gradska skupština danas se neće konstituirati, nego u idućih deset do 15 dana (u optimističnoj varijanti) jer će su zapeli pregovori s HDZ-om i nezavisnim zastupnicima Brune Esih o podjeli funkcja.

Ovaj najnoviji prevrat dogovoren je jučer nakon dvije runde razgovora HDZ-ovim pregovaračima Andrijom Mikulićem i Dragom Prgometom s Bandićevim suradnicima.

Dvije runde razgovora bile su potrebne jer se htjelo izbrusiti kako objasniti odgodu konstituiranja jer je većina okupljena nakon što je Bandić pristao da se Trg maršala Tita preimenuje u Skupštini, što je bio uvjet nezavisne Brune Esih i njenih pet zastupnika.

Micanje Tita je bio preduvjet za početak razgovora. Oni još nisu obavljeni, pa će se sjednica odgoditi“, rekao je Zlatko Hasanbegović. Dodaje da bi bilo neozbiljno da se preko noći “izvlače imena iz šešira” za predsjednika Skupštine, potpredsjednike, ali i da se ulazi u koaliciju bez da su dogovoreni uvjeti. Isto nam je potvrđeno i u HDZ-u.
HDZ će u pregovorima s Bandićem, uz ispunjavanje svojih projekata iz kampanje, tražiti poziciju predsjednika Skupštine (koja bi mogla pripasti Mikuliću, šefu zagrebačkog HDZ-a ili Plenkovićevom miljeniku Prgometu), tri do četiri gradska ureda (za financije, zdravstvo, obrazovanje…), ali i pozicije u tijelima Holdinga, kao i restrukturiranje tog gradskog komunalnog diva tako da se ta tvrtka svede na šest podružnica (što znači da predlažu spajanje postojećih podružnica po srodnim djelatnostima).

Iz tabora Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića čuje se pak da nigdje ne piše da će mjesto šefa Skupštine pripasti HDZ-u, nego da će to biti stvar pregovora, premda se ne čini da će petorka nezavisnih inzistirati da ta pozicija pripadne njima. Dapače u kuloarima se nagađa da Hasanbegović kao jedan od uvjeta za suradnju traži mjesto pročelnika za kullturu. Sam Hasanbegović to nije želio komentirati inzistirajući na tome da prvo treba dogovoriti uvjete suradnje i eventualne koalicije.



Iako se nagađalo da bi HDZ funkciju šefa Skupštine mogao prepustiti Dragi Prgometu, koji je bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, izgleda da bi ona ipak mogla pripasti Andriji Mikuliću, šefu zagrebačke organizacije.

Budući da za loš rezultat na lokalnim izborima nije odgovoran samo Drago Prgomet, nego je podbacio cjelokupni zagrebački HDZ, ranije su se čule informacije o raspuštanju Gradskog odbora ili makar o promjenama. Zasad se čini da se u raspuštanje neće ići, ali se i čuje da bi Mikulić, koji je radio u rudarskoj inspekciji, navodno mogao postati glavni državni inspektor nakon što ministrica Dalić objedini inspekcijske službe u gospodarstvu.

Podsjećamo, Bandić s HDZ-om i zastupnicima s liste Brune Esih ima točno 26 zastupnika koji su potrebni za većinu i mirno vladanje gradom.
Oporba ostaje na 25 zastupnika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI