Opasno zaprijetio Penavi: Pupovac bi ‘zabranio’ bi puštanje hrvatske himne?

screnshoot

Pupovac o aktualnim temama.

Isputi gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, jedna je od tema koje se gostujući u emisiji Točka na tjedan N1 televizije dotakao saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac. ”Mi koji smo sudjelovali u stvaranju mira godinama smo stvarali pretpostavke za to”, ustvrdio je SDSS-ovac, odgovarajući na pitanje voditeljice Nataše Božić Šarić slaže li se da nema mira i pune reingegracije. Po njemu, mir i povjerenje došli su do određenog stupnja, ali prije pet godina ta se afmosfera počela narušavati. ”Od antićiriličnog prosvjeda do ovog zadnjeg tobože prosvjeda zbog neprocesuiranja zločina. Penava koristi ovo da bi se obračunao s onima s kojima se ne slaže politički, a to je moja stranka, i izlaže djecu golemom riziku i sukobima djece različitih nacionalnosti”, poručio je Pupovac. Dotakao se i policijskog priopćenja u kojem stoji da sukob dvojice učenika nije povezan sa snimkom neustajanja na hrvatsku himnu, a koju je Penava objavio na gradskim internetskim stranicama. Prema Pupovcu, tu izjavu policije osporili su roditelji, ali i direktor škole Nikola Tesla.

”Roditelji dječaka demantiraju da je on pripadnik bilo koje navijačke skupine. S obzirom da se radi o vrlo uspješnoj i sređenoj obitelji, ne vjerujem da imaju išta za prikriti. Ne bih volio da itko koristi institucije države da promijeni karakter toga što se dogodilo. Dogodilo se da su petorica, od toga četvorica s fantomkama, napala dvojicu. Jedan je dobio udarac, pao na pod, pukla mu je arkada i bio je u opasnosti od ozbiljnijih ozljeda. Prebacivati krivnju na SDSS, kao što je to napravio gradonačelnik Penava, koji ne poštuje zakone i međunarodne konvencije o pravima djece, to prebacivati SDSS-u je tipičan način ljudi loših namjera, loših ciljeva i loše savjesti, kao što je očito slučaj kod gospodina Penave” poručuje Pupovac koji nema namjeru od Plenkovića tražiti sankcije za Penavu, ali po njemu stvar je u ovom slučaju jasna povrijeđen je i zakon i međunarodne konvencije, a uporište za tu tvrdnju Pupovac nalazi i u stavu pravobraniteljice.

”Nadamo se da će DORH također istražiti je li povrijeđen Kazneni zakon. Naš Ustav sprječava poticanje mržnje i nasilja. Ustav sprječava da se dovode djeca u ovakve okolnosti u kakve ih je doveo gospodin Penava.

Malobrojni su načelnici koji vode takvu politiku. S većinom u istočnoj Slavoniji imamo dobru suradnju. Znamo što je Vukovar. On pripada ni Hrvatima ni Srbima nego Penavi i njegovoj kliki. Otuđili su Vukovar. Premijer je svjestan što se događa i koliko je to usmjereno protiv djece, SDSS-a i koliko je upereno protiv HDZ-a i politike koju vodstvo vodi. Premijeru nećemo otežavati posao, a to je da oni koji dovode u pitanje njegovu politiku. Napadnute su tekovine mirne reintegracije”, oštro je ustvrdio SDSS-ovac koji je pojasnio i kako se njegova stranka, ali i on osobno opredjelila za politiku suradnje, što nije nalik onome što čini Penava.

”Nije mi problem napisati pismo Europskoj komisiji da se vidi jesu li povrijeđene odredbe Pristupnog ugovora ili napisati pismo UN-u, Vijeću Europe, OESS-u da se krše prava manjina. Sasvim sigurno ćemo nešto od toga napraviti”, najavio je a potom se dotakao i pristupa Srbije EU te odgovorio na pitanje treba li Hrvatska uvjetovati pristup Srbije EU.



”Postoje nestali Srbi i Hrvati, ponašamo se kao da su nestali samo pripadnici jednog naroda. Srbe, hrvatske državljane ne spominjemo”, kazao je Pupovac, izražavajući želju da se to riješi.

”Postoje osobe srpske nacionalnosti koje su nestale, zašto se to ne spominje? Gdje je priča o nestalim i ubijenim Srbima, protjeranim Srbima, uništenim srpskim selima i naseljima, ja to nikome ne guram na nos, ali želim da se o tome zna. Ako ćemo gurati na nos, to će biti rat bez prestanka. Srbija će sasvim sigurno morati ispunjavati uvjete. To nema sumnje i nitko ne može zaštititi nikoga. Osim pitanja nestalih postoji pitanje suđenja za ratne zločine, kulturnoga blaga, granice, prava izbjeglica, povratka, imovine. Sva pitanja čekaju da ih se riješi. Na tim stvarima se radi, vidjet ćete, uskoro će biti prvi susreti na visokom nivou predstavnika vlada koji će o tome raspravljati. Nije humano, ako postoje podaci o nestalima, moraju biti dostupni i razmijenjeni. Isto je i s ratnim zločinima, nitko ne smije nikoga skrivati”, smatra Pupovac koji se ponovno dotakao Penave i njegovih tvrdnji da je Pupovac taj koji stopira istrage ratnih zločina te posjećuje presuđene ratne zločince.

”Išao sam vidjeti u kakvim su zatvorskim uvjetima i na što se žale, dobili smo pritužbe. Nisam ni na koga vršio pritisak. Informacije koje sam dobio su relevantne za pitanje kako su prikupljani dokazi, kako su se neki iskazi isključivali, neki dokazi isključivali. Nikada SDSS nije dočekivao ratne zločince i iskazivao žaljenje zato što neki osuđeni zločinci, kao što je to činio Penava u slučaju Merčepa, nikada SDSS tako nije žalio. Ako je u pitanju pravo pritvorenika, moja obaveza kao zastupnika je da to radim. Radio sam to u Lepoglavi, Bilicama i to nikada nisam krio. Jeste li mene čuli da štitim ratne zločince, kao što je to činio Penava i njegova klika ili da sam nekoga proglašavao ratnim zločincem, kao što je činio Penava. Oni huškaju”, nastavio je Pupovac oštru retoriku prema vukovarskom gradonačelniku, a onda je voditeljica lidera SDSS-a podsjetila da je on taj koji održava Plenkpovićevu vladu.

”To kao što kažu desničarske stranke i gradonačelnici poput Penave, to je kao što oni kažu da Pupovac drži Vladu kako bi stvorili animozitet prema Pupovcu i Vladi. Mi podržavamo sve što vidimo da ima smisla podržavati, ako bismo se mi povukli iz Vlade nastao bi kaos. Politička situuacija u zemlji je kaotična i svaki dan se doprinosi tome. Hoćete li nam suditi zato što želimo spriječiti da nastaje kaos i neredi? Možete. Koliko će trajati Vlada odlučit će Andrej Plenković i vladajuća većina”, ističe Pupovac koji je pokušao objasniti i razlog radi kojega mladi nisu ustali na himnu. On ne zna zašto je tome tako, ali zalaže se za njegu ustavnog patriotizma.

”Sasvim je sigurno da se treba ustajati na himnu, ali ne treba se himna puštati svugdje. Stvaramo li pretpostavke da se poštuje himna, da li oni koji kradu, manipuliraju, koncentriraju političku moć na temelju međunacionalne mržnje, jesu li oni ti koji nas trebaju pozivati na poštivanje himne? Ja se dižem na himnu jednom tjedno za sve koji su me birali, je li mi bolje u Hrvatskoj? Jesam li priznat kao patriot? Nisam. Gleda me se kao četnika, neprijatelja zemlje, nerijetko kao ubojicu slika. Što da na to kažem? Tko je taj koji me može podsjećati na patriotizam pored takvih apatriota, takozvanih domoljuba, koji su sve drugo nego poštivaoci himne i Ustava. Ti da nekoga pozivaju, pogotovo djecu, kada trebaju da ustaju”, zagrmio je Pupovac nakon čega ga je voditeljica zamolila da se smiri te upitala je li dobro, a on pak objasnio kako jest.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI