Opara: Štete od požara na splitskom području iznose oko 220 milijuna kuna

0
240
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Požar se brzo širio zbog zapuštenih parcela te ćemo ubuduće morati ukazivati na potrebu promjene odnosa prema okolišu", rekao je Opara

Prema prvim procjenama, na šumskom prostoru izazvana je šteta oko 200 milijuna kuna, te oko 20-ak milijuna kuna pretežito na poljoprivrednim dobrima“, rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj nedavnom požaru na tom području.

Kako pišu 24sata, Opara je izvjestio kako je do sada prijavljeno 829 šteta, od čega se 80 posto odnosi na šume i poljoprivredna dobra u privatnom vlasništvu, a 20 posto na nekretnine i pokretnine, odnosno kuće i automobile.

Loading...

Splitski gradonačelnik naglasio je kako je prioritet gasitelja bila zaštita ljudi i kuća.

Požar se brzo širio zbog zapuštenih parcela te ćemo ubuduće morati ukazivati na potrebu promjene odnosa prema okolišu. Ovakve se elementarne nepogode ne mogu predvidjeti, ali se moramo bolje pripremiti za njih kako se ne bi događala stihija“, rekao je Krstulović Opara te dodao je kako je opožareno oko 4.500 hektara površine.

Najavio je kako će se u gradskom proračunu za 2017. “preformulirati prioriteti” radi izdvajanja više novca za potrebe vatrogasaca.

Splitski dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Nino Vela istaknuo je kako je u požaru izgorjelo 20-ak automobila i 15-ak kuća, a neposrednoj opasnosti od vatrene stihije bilo je izvrgnuto više od tisuću kuća.