Ona je strah i trepet hrvatske politike: Hoće li je ušutkati i maknuti?

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Tko će sjediti u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, pitanje je koje se provlači kroz hrvatski medijsko-politički prostor. ”Točan datum sjednice znat će se nakon još nekih konzultacija s klubovima”, poručio je Ante Sanader u utorak u razgovoru za Hinu te istaknuo da Povjerenstvu mandat ističe 11.veljače i da će se novi ljudi znati na vrijeme. Nije poznato hoće li Odbor na plenarnu sjednicu uputiti listu na kojoj će biti imena sviju 28 kandidata koji udovoljvaju uvjetima i s kojima je Odbor proveo razgovor. Inače, za još jedan mandat uz predsjednicu Daliju Orešković prijavili su se i ostali članovi Povjerenstva: Tatijana Vučetić, Davorin Ivanjek, Branka Lukačević-Gregić i Boris Spudić.

Od svih njih pažnju javnosti, sasvim sigurno najviše privlači Orešković, šefica Povjerenstva koja slovi kao dama od koje strahuju hrvatski političari. Orešković je donedavno bila posve nepoznata pravnica, ali vrijeme čini svoje pa Orešković polako i sigurno ovu instituciju pretvara u respektabilnu i značajnu. Orešković uredno ispunjava svoju imovinsku karticu u kojoj stoji da za plaću od oko 15.000 kuna provjerava srazmjer primanja dužnosnika s imovinom koju posjeduju i koju su stekli tijekom mandata. Suprug Frane Letica sin je poznatog analitičara Slavena Letice, kojemu godišnje na račun kapne 117.000 kuna, a do sada su za svoje blizance uštedjeli po 126.000 kuna i 3250 eura. Dalija je jedna od onih koji su podigli kredit u švicarima te je do prosinca prošle godine plaćala mjesečnu ratu od 3800 kuna. Tim kreditom kupila je stan od 50 kvadrata u Zagrebu, a jednokratno je posudila 35.000 kuna.

Suprug se vozi u Citroenu od 70.000 kuna, uštedio je 30.000 eura, a posjeduju i motocikl od 20.000 kuna. Dalija je pak zaslužna za pokrenute procese protiv niza političara, kako onih na nacionalnoj, tako i onih na lokalnoj razini. Kaznilo je tako Povjerenstvo svojedobno Milana Bandića koji je 15.000 kuna morao isplatiti u pet rata jer je uz plaću gradonačelnika, u funkciji predsjednika zagrebačke Turističke zajednice od 2009. do 2013. godine primio 122.400 kuna. Nedavno ga je povjerenstvo kaznilo s 30.000 kuna jer je u predizborno vrijeme izmijenio pravilnik kojim je on, a ne Gradska skupština, mogao dodjeljivati besplatno plakatna mjesta kome želi.

I bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum kažnjen je sa 40 tisuća kuna, jer do isteka mandata nije podnio izvještaj o imovini. Kažnjeni su pod Dalijinom palicom i Nadžad Hodžić te bivša ministrica Andrea Zlatar Violić. Tu su i Marina Lovrić Merzel, ministar Siniša Varga, ali i Ante Kotromanović te predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI