OMIŠANI U ŠOKU: Zašto je američka vojna letjelica munjevitom brzinom preletjela iznad njihovih krovova?

Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema riječima jednog od očevidaca ovog neobičnog vojnog manevra, kad je ugledao to „čudo“, nije mu bilo nimalo ugodno

Što je ovo proletjelo? Nije ptica, nije helikopter, nije avion, bome ni raketa. Da nije Supermen? NLO? – zapitali su se u ponedjeljak navečer Omišani koji su ostali zatečeni nakon što ih je nešto nakon 20 sati dobrano prestrašila neobična letjelica, koja je, kako je Slobodnoj Dalmaciji javio čitatelj, munjevitom brzinom proletjela svega nekoliko metara iznad krovova kuća, piše Slobodna Dalmacija.

Poprilično neugodan zvuk širio se susjedstvom, a društvene mreže odjednom su preplavili statusi o navodnom objektu koji je letio iznad njihovih glava. Kako to i obično bude, krenula su nagađanja, pa su se pojedinci pripremili na druženje s „malim zelenima“.

Kako se doznalo iz Centra 112, ipak u pitanju nisu bili svemirnci, a riječ je o vojnoj vježbi koju izvodi posada američkog vojnog aviona, no, detalji i dalje nisu poznati.

Prema neslužbenim informacijama, u tijeku su vojne vježbe američkog i hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Zemuniku, koje bi trebale završiti do početka idućeg mjeseca. Potvrđeno je da se radi o višenamjenskom vojnom zrakoplovu V-22 Osprey (na slici niže), koji je projektiran za obavljanje misija kao dugodoletni helikopter i zrakoplov s velikom putnom brzinom, piše Slobodna Dalmacija.

Prema riječima jednog od očevidaca ovog neobičnog vojnog manevra, kad je ugledao to „čudo“, nije mu bilo nimalo ugodno.



“Srce mi je stalo. Nisam znao što je tako munjevito proletjelo. Prebrzo za avion, kamoli helikopter. Izveo sam psa u šetnju, odjednom sam čuo buku i kad sam se okrenuo crvena svjetlost je u roku tri sekunde projurila, popraćena veoma neugodnim zvukom. Najgore od svega je bilo što je nisko letjela, te sam u tom trenutku imao osjećaj da će sve sravniti sa zemljom”, preplašen je bio čitatelj, te dodao kako su svi mještani bili u šoku.

Inače, ovaj hibrid klasificiran je kao letjelica koja može uzletjeti okomito kao helikopter, dok se u vodoravnom letu ponaša kao avion. Prvotni korisnici ove specifične letjelice bili su pripadnici Korpusa mornaričkog pješaštva SAD-a i njihovog ratnog zrakoplovstva. Budući da leti brzinom od 565 kilometara na sat, a dug je oko 17 metara, nije ni čudo što su se Omišani prepali, jer je cijelo šire područje grada preletio u svega nekoliko sekundi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI