„Olujom je spriječena još jedna Srebrenica. Hrvatska na Oluju ne da kao što branitelji nisu dali na Hrvatsku“

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nazočnima se obratila i kći poginulog branitelja Nikolina Mataija poručivši da će sjećanje na poginule očeve njihova djeca čuvati dok su živi

U svom govoru na kninskoj tvrđavi premijer Andrej Plenković je poručio: „ Oluja će ostati upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti. ”Olujom je spriječena još jedna Srebrenica. Ostat će upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti. I danas kada se čuju kritike – Hrvatska ne da na Oluju jednako kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku“.

Težili smo demokraciji i neovisnosti, a bili smo suočeni s brutalnom agresijom Miloševićeva režima. Zahvaljujući državničkoj odlučnosti prvog hrvatskog predsjednika, Hrvatska je obranjena, oslobođena, ponovno izgrađena, članica je NATO-a najvećeg vojnog saveza i EU, najvećeg političkog saveza. No, ničega od toga ne bi bilo da nije bilo Oluje“, rekao je premijer.

Osvrnuo se na pitanja kojima se rješavaju aktualne situacije kao što je rast proračuna za oružane snage, zakon o hrvatskim braniteljima, strategiju nacionalne sigurnosti.

Istaknuo je važnost sloge, među braniteljima i građanima. ”Stoga osim pobjede slavimo i slogu kojoj dugujemo pobjedu i slobodu”, rekao je Plenković u govoru u Kninu. ”Želim Hrvatsku u kojoj će sve manjine biti integrirane u društvo”, zaključio je.

Inače, visoki državni uzvanici na čelu s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem stigli su na kninsku tvrđavu oko 9 sati.



Predsjednica je novinarima kratko izjavila da je Oluja bila oslobodilačka operacija, a napomenula je i da je “nama žao apsolutno svakog života, i srpskog i hrvatskog, mi se ne veselimo ničijoj tuzi”. Dodala je da se slaže s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem kada kaže da bi se trebalo pokloniti i srpskim žrtvama.

Među uzvanicima je bio i bivši ministar kulture Zlatan Hasanbegović koji je novinarima poručio „ da danas osjeća ponos također se prisjećajući dolaska predsjednika hrvatske države i njezina utemeljitelja Franje Tuđmana u Knin nakon oslobođenja.“



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI