Olujić: Slučaj Lalovac nije gotov, istraga zbog nasilja traje, a Bernardić šuti!

0
443
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Sud: Istragu provodi DORH, DORH tvrdi nadležan je Županijski sud

Istraga protiv bivšeg SDP-ovog ministra financija i saborskog zastupnika Borisa Lalovca o slučaju obiteljskog nasilja, nije završena!

Naime općinsko državno odvjetništvo odbacilo je u travnju prošle godine kaznenu prijavu protiv Lalovca, koju je zbog obiteljskog nasilja u rujnu 2016. podnijela njegova supruga Tončika Anastasija Lalovac. Ipak, ona je 21. travnja 2017. stoga iskoristila svoje zakonsko pravo i nastavila progon i zatražila od suca istrage Županijskog suda u Zagrebu da se ispita osumnjičenog Borisa Lalovca.

Loading...

U devet mjeseci, međutim, nije se dogodilo ništa. Potvrdio je to portalu Direktno odvjetnik Lalovčeve bivše supruge Fran Olujić

”Sudac istrage nije donio nikakvu odluku. Nije odbio naš prijedlog, niti ga je prihvatio. On zakonski nema nikakav striktni rok u kojem bi morao donijeti takvu odluku. Osim požurnice da se to što prije napravi, mi ne možemo učiniti ništa”, ističe Olujić.

“Sve dok se o našem prijedlogu nešto ne odluči i dalje je aktualan postupak protiv Lalovca, bez obzira na odbačaj Općinskog državnog odvjetništva. Ako bi se vodio ovaj postupak Državni odvjetnik se ponovno u svakom trenutku može uključiti u taj postupak ako smatra da je to potrebno”, dodaje Olujić.

Usporedba sa slučajem Tomašević

Olujić je usporedio slučajeve HDZ-ova župana Alojza Tomaševića i SDP-ova zastupnika Borisa Lalovca. Podsjetimo, županova supruga Mara svoje je optužbe za obiteljsko nasilje povukla, no DORH je nastavio postupak po službenoj dužnosti.

“Načelno, državno odvjetništvo u slučaju HDZ-ova požeškog župana Alojza Tomaševića iskazalo je iznimnu žurnost i efikasnost i očito je povjerovalo iskazu oštećene, koja je kasnije, kako su javili mediji, povukla svoju tužbu. Dok u slučaju Lalovac nije povjerovalo iskazu oštećene i odlučilo je odbaciti kaznenu prijavu protiv Lalovca i to vrlo brzo. Ne znam zašto je tako jer nemam uvid u spis Tomašević, iako se radi o vrlo sličnim inkriminacijama”, naglasio je Olujić.

Bernardić ignorira upit

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić se oglušio na sve upite ovom slučaju.

Isto tako, Bernardić nam nije odgovorio niti je li mu se izravno obratila Tončika Lalovac i obavijestila ga o tome da je podnijela privatnu kaznenu prijavu, kao niti da li smatra da je u redu da saborski zastupnik i dalje bude osoba koja je kazneno prijavljena za obiteljsko nasilje.

Portal Direktno piše da od pouzdanog izvora doznaje kako je Bernardić obaviješten o privatnoj prijavi za nasilje.

Sud: Istragu provodi DORH, DORH tvrdi nadležan je Županijski sud

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić izjavio je kako istragu, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, provodi DORH koji je i ovlašten komentirati slučaj.

U Općinskom državnom odvjetništvu ističu kako je ostećenica preuzela kazneni progon protiv Lalovca, te da odluku o svim daljnjim radnjama povodom preuzimanja kaznenog progona oštećenika kao tužitelja donosi nadležni sud. Zamjenica općinske državne odvjetnice Ksenija Šebek Filipović ističe kako je za sve nadležan Županijski sud u Zagrebu.