Oglasili se iz Državnog inspektorata: “Nije točno da zapošljavamo 500 uhljeba”

screenshot

Iz Državnog inspektorata reagirali su na prozivke oporbe da će biti novo mjesto za uhljebljivanje, jer imaju pravo zaposliti 500 novih ljudi.

Napominju da u na Vladi prihvaćenoj Uredbi o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata piše da je ukupan broj izvršitelja 1995 što je za 168 izvršitelja manje nego je bilo predviđeno uredbama o unutarnjem ustrojstvu ministarstava iz kojih se preuzimaju navedeni državni službenici.

Naime, uredbama o unutarnjem ustroju ministarstava iz kojih su preuzeti državni službenici i namještenici u Državni inspektorat predviđeno je 2163 izvršitelja, piše između ostalog u priopćenju Državnog inspektorata.

Priopćenje Državnog inspektorata prenosimo u cijelosti:

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana 2. svibnja 2019. godine prihvaćena je Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata. Navedenim dokumentom ukupan broj izvršitelja je 1995 što je za 168 izvršitelja manje nego je bilo predviđeno uredbama o unutarnjem ustrojstvu ministarstava iz kojih se preuzimaju navedeni državni službenici.



Naime, uredbama o unutarnjem ustroju ministarstava iz kojih su preuzeti državni službenici i namještenici u Državni inspektorat predviđeno je 2163 izvršitelja uključujući uz državne službenike na inspekcijskim poslovima i razmjerni broj državnih službenika i namještenika predviđenih za obavljanje poslova koji nisu inspekcijski poslovi (članak 24. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih tijela središnje državne uprave – “Narodne novine” broj 116/2018). Ističemo kako je u ovom trenutku popunjeno oko 68 % sistematiziranih radnih mjesta.

Napominjemo, kako Državni inspektor sukladno zakonskim propisima (do 1. lipnja 2019.) s pojedinim ministrima sklapa sporazume o preuzimanju državnih službenika i namještenika u Državni inspektorat. Nadalje, od 1. travnja 2019. godine u sklopu Državnog inspektorata je 17 inspekcija što je za 11 inspekcija više nego u bivšem inspektoratu. Stoga su usporedbe o broju izvršitelja u pojedinim ustrojstvenim jedinicama bivšeg i sadašnjeg Državnog inspektorata, neprihvatljive.

Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata ima za cilj osigurati racionalizaciju te funkcioniranje ovog izuzetno zahtjevnog i važnog tijela državne uprave. U cilju informiranja javnosti u nastavku je link na kojem je dostupna Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata (točka 14.) https://vlada.gov.hr/sjednice/155-sjednica-vlade-republike-hrvatske-25860/25860

Facebook Comments

Loading...
DIJELI