Oglasila se i Dalija: ‘Iznimno sam zadovoljna zbog zabrane mise na Bleiburgu’

facebook

Nakon što su u Austriji nedavno zabranili ustaške simbole i propisali visoke kazne za sve one koji ih budu javno nosili i isticali sada je i Katolička crkva u Koruškoj zabranila služenje mise u Bleiburgu što je u Hrvatskoj istoga trena izazvalo mnoge reakcije.

Iz vladajućih krugova kažu kako će tek vidjeti o čemu se točno radi i zašto je do toga došlo, a na svom facebook profilu oglasila se i predsjednica START-a Dalija Orešković

“Podržavajući HDZ na EU izborima podržavamo Europu koja se ne odriče fašizma već ga prešutno tolerira” piše Dalija i nastavlja.

“Iznimno sam zadovoljna obrazloženjem Katoličke Crkve u Koruškoj zbog čega neće dopustiti održavanje mise na Bleiburgu. Tajnik biskupije u Klagenfurtu Engelbert Guggenberger naveo je da je misa ‘postala dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti’.

Kako je Austrija nedavno zabranila ustaška obilježja, čini se da je ovime završila obračun sa svim revizionistima i nostalgičarima za najvećom sramotom hrvatske povijesti – ustašama i NDH. I hvala im na tome.



A upravo je to ono što predsjednik Vlade Andrej Plenković nema snage i političke hrabrosti učiniti. Njemu treba angažman HAZU-a da bi se nakon godine i po vijećanja zaključilo da pozdrav „Za dom spremni“ i jest i nije ustaški pozdrav. Njemu ne smeta politizacija Bleiburga jer među ustašofilima vidi dio svog biračkog tijela, pa im, osim što se ne usudi, i ne želi suprotstaviti. Njegov politički kukavičluk oko ustašofilije nadmašio je sve do sada. Pa čak i njegove kolege koji se predstavljaju za ljevicu i ekskluzivne zastupnike antifašizma, a zapravo su jednake, ako ne i veće političke kukavice.

Stoga će biti zanimljivo vidjeti na koji će način Plenković sada umiriti ekstremnu desnicu i ustašofile. Osnivanjem još jednog povjerenstva?”, napisala je Orešković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI