Odbor za medije smijenio Mirjanu Rakić i cijeli nadzorni odbor Vijeća za elektroničke medije

0
242
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ono što su napravili Rakić, bilo je grupno silovanje, bilo me je sram što živim u takvoj zemlji i želim joj zahvaliti na njezinom radu, njezino ime će ostati zabilježeno u analima hrvatskog novinarstva, a onih 6.000 ... iz ništavila su došli, u ništavilo dolaze", poručio je Stazić.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) nakon burne rasprave smijenilo je Mirjanu Rakić i ostale članove VEM-a te za predsjednika VEM-a imenovalo Damira Hajduka i imenovalo nove članove koje su predložili vladajući, Davora Marića i Vanju Gavrana te Anitu Malenicu, o kojoj se uoči glasanja povela rasprava na Odboru, prenosi N1 televizija.
SDP-ov Nenad Stazić upozorio je da je Anita Malenica, koja je predložena za članicu Vijeća za elektroničke medije, objavila 2001. godine intervju s Ljubom Ćesićem Rojsom koji je prepun govora mržnje od kojega se novinarka nije ogradila, a tako se širi govor mržnje, istaknuo je, kazavši da nema osobno ništa protiv Malenice, ali smatra da se s obzirom na ovu činjenicu ne može natjecati za VEM.

O tom intervjuu negativno mišljenje je donijelo i Vijeće časti HND-a, ustrajao je Stazić želeći razjasniti je li to HDZ-u bilo jasno kada ju je predložio ili ju je baš zato predložio.

Loading...

Predsjednik saborskog odbora HDZ-ov Jasen Mesić podsjetio je da Malenicu podržao niz kolega koji su se pohvalno izrazili za nove članove, i to s lijevog i s desnog izbornog spektra. U globalu gledajući, ovo je izbalansirano rješenje, smatra Mesić.

“Rakić ste razriješili na njezin zahtjev i to ću podržati, ali ona je neobično savjesno obavljala svoju dužnost, imamo puno razumijevanje za njezin zahtjev nakon onoga što je doživjela kada je 6.000 bojovnika za dom spremnih krenulo na jednu gospođu od 70 godina. Da ih je bilo 600, ne bi imali dovoljno hrabrosti. Tada nisam čuo ni osudu Vlade, ni HDZ-a. Ono što su njoj napravili tamo, bilo je grupno silovanje, bilo me je sram što živim u takvoj zemlji i želim joj zahvaliti na njezinom radu, njezino ime će ostati zabilježeno u analima hrvatskog novinarstva, a onih 6.000 … iz ništavila su došli, u ništavilo dolaze”, poručio je Stazić.

Na dnevnom redu saborskog Odbora za medije bio je i natječaj za nove članove NO HRT-a. “Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pokreće postupak izbora četiri člana Nadzornog odbora HRT-a zbog prestanka mandata članovima Nadzornog odbora HRT-a prije isteka vremena na koje su birani”, navodi se u prijedlogu odluke saborskog Odbora.

Podsjetimo, NO HRT-a, koji čine Anja Šovagović Despot, Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović i peti član NO predstavnik HRT-ovih zaposlenika usvojio je prošli tjedan izvješće o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja Hrvatske radiotelevizije za 2016. u kojem se proziva upravu javnog servisa. Između ostaloga, navodi se da je ‘zbog slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih osoba, no proslijedio DORH-u izvješća o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, o sklapanjima izvansudskih nagodbi te o učinkovitosti javne nabave na HRT-u.

Odbor za medije, poručio je Mesić, podržat će sve postupke nadzornih odbora HRT-a koji idu u smjeru otkrivanja nepravilnosti. Govoreći na početku rasprave o smjeni NO HRT-a rekao je da će nadležnim tijelima poslati dopis da sve istraže, a da ako treba da će predložiti osnivanje istražnog povjerenstva za HRT.

Na kraju vladajući su nakon rasprave, većinom glasova u odboru, odnosno sa sedam glasova „za“ i četiri „protiv“ zatražili smjenu četiri navedena člana Nadzornog odbora HRT-a, koji je ukazao na milijunske malverzacije i nepravilnosti na HRT-u.