Očekuje se gospodarski i turistički uzlet s Kinom

screenshot

Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno premijerom Plenkovićem, boravilo je u Kini. Što donosi suradnja s Kinom i kako to iskoristiti? Je li gradnja Pelješkog odnosa bila prekretnica za otvaranje gospodarske suradnje? Hoće li hrvatsko gospodarstvo iskoristiti mogućnost ulaska na kinesko tržište i što možemo ponuditi kineskim turistima?

Pitanja su to o kojima su govorili gosti emisije HRT-a Otvoreno: Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a, dr. sc. Miroslav Poljak, član Uprave Končara, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda HTZ-a, Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK.

Žalac je izrazila zadovoljstvo prvim službenim posjetom Kini. Rekla je da on otvara perspektivu razvoja hrvatskog gospodarstva, posebno kada se govori o hrvatskim izvoznicima. Smatra da se sa otvaranjima ureda, putem HTZ-a i HGK-a, ali i naših gospodarstvenika koji imaju izvrsnu suradnju, u Kini sve više čuje o Hrvatskoj, a posebice nakon Svjetskog nogometnog prvenstva. Premijer se već pet puta u Kini sastao s predsjednikom Kine, što govori o perspektivi razvoja, posebice u turizmu i kulturi.

Susreti na visokoj političkoj razini izrazito su važni, kaže Jurčić. Kontakti s Kinom održavaju se već dulje vrijeme, ali sada se konačno otvaraju vrata kineskim tvrtkama i investicijama, te se otvara i kinesko tržište za hrvatske tvrtke. Na nama je da kao država tu dobrodošlicu provedemo i u praksi, a na našim tvrtkama da iskoriste vrata koja su otvorena u Kini, kazao je.

Poljak kaže da Končar ima bogato i pozitivno iskustvo suradnje s Kinezima. TBEA Shenyang Transformer, kineska je tvrtka koja je danas najveći proizvođač energetskih transformatora u svijetu. Stekli smo 27% udjela u zajedničkom pothvatu. Končar kod ovakvih projekata često ima i sekundarne ciljeve. Kroz pojedinačne projekte pratimo strategiju, ali nam projekti katkad korigiraju samu strategiju. U konkretnom slučaju fokusirali smo se, osim na zajedničku proizvodnju, na način da dođemo do zamjenskog nabavnog lanca u Kini. Mi smo prodali transformatore koji su potpuno jednake konstrukcije Kinezima, imali smo sreću da smo u okviru njihovih nabavljača našli i naše partnere i možemo reći da imamo alternativni nabavni lanac koji ima karakteristike domaćeg nabavnog lanca. Tu smo došli do dodane vrijednosti vezano za naš pothvat – tržišna pozicija, tehnološke prednosti itd. Na kinesko tržište došli smo na preporuku jedne njemačke tvornice koja nam je bila partner u transferu tehnologije u Iran. Prve razgovore smo imali 2002./2003. i to je bio pozitivan šok. Mi smo tada proizvodili 6-8 tisuća komada transformatora koji su bili predmet te licence. Njihov generalni direktor rekao je da im treba proizvodnja za 150.000 komada, i rekao da bi za godinu dana mogla niknuti i tvornica, objasnio je Poljak.



Jačan Obratov rekla je da je ove godine u Hrvatsku došlo preko 200.000 kineskih turista, i ostvarilo oko 320.000 noćenja. Kina je veliki potencijal za Hrvatsku, preko 120 milijuna Kineza putuje, najbolji su potrošači, a za Hrvatsku su atraktivni jer dolaze u razdoblju pred i postsezone. U Šangaju je otvoren zajednički ured HTZ-a i HGK-a, nakon 15 godina. HTZ se orijentira na daleka tržišta, a zadaća ureda je promocija hrvatskog turizma. Kina je pomalo izazov za sve nas u HTZ-u, jer tamo nema standardne platforme, nema FB-a, Googlea, Instagrama. Sve se aktivnosti obavljaju iz Kine, na njihovim specifičnim društvenim mrežama.

Žalac je rekla da je izgradnja Pelješkog mosta novi početak suradnje s Kinom. To je ulaz Kine na europsko tržište, ustvrdila je. Sastali smo se i s predstavnicima najveće tvrtke u svijetu koja se bavi brodogradnjom, razgovarali smo i o perspektivi ulaganja u Uljanik. Načelno su zainteresirani, ali o tome ćemo još detaljno razgovarati, kazala je. Razgovarali smo i s predstavnicima tvrtke koja gradi željeznice. Hrvatskoj je važno uložiti po strategiji prometnog razvoja do 2020. godine oko 3 milijarde eura u željezničku infrastrukturu. Obavili smo razgovor i s tvrtkom Norinco International Cooperation Ltd koja je direktni ulagač u vjetroelektranu Senj, uskoro slijedi početak radova, 156 megavata, 150 milijuna eura vrijedan projekt. Kina već ima suradnju s Brodarskim institutom, čime je izrazito zadovoljna.

Nadam se da ovaj posjet puno donosi hrvatskom gospodarstvu, kaže Jurčić, koji je iznio kratku kronologiju otvaranja gospodarskih odnosa s Kinom, od 2015. kada je predsjednica s izaslanstvom išla u Kinu, kada je najavljeno otvaranje kineskog tržišta za hrvatske tvrtke. Vlada radi vrlo konkretno i vrlo otvoreno, a novi sastanak je već najavljen za travanj 2019. To je sve podloga za naše tvrtke, rekao je. Možemo staviti naglasak na izvoz naših konkretnih proizvoda u Kinu, te iskoristiti mogućnost kineskih ulaganja. Propustili smo valove direktnih stranih ulaganja sa zapada, a sada kinesko gospodarstvo postaje sve jače i trenutak je da se sa svojim fantastičnim geostrateškim položajem pozicioniramo kao ulazna točka za poslovanje azijskih zemalja u Europi.

Poljak je govorio i o izlaganju na EXPO-u, na kojem je istaknuto da Kina želi otvoriti svoje tržište.

Žalac je rekla da je Hrvatska dobila i ponudu iz Huaweija, o čemu još slijede dogovori.

Končar je u lipnju potpisao ugovor s tvrkom China XD Electric Corporation, jednim od vodećih proizvođača primarne elektroenergetske opreme u Kini, u vlasništvu pola-pola, a tvornica će biti u Hrvatskoj, u Sesvetskom Kraljevcu, za dvije godine. Upotrijebili smo kinesku tehnologiju za stvaranje firme. Radili smo sklopne aparate, trebalo je nastaviti s postrojenjima za više napone, ocijenili smo da je to za nas zahtjevan projekt i odlučili smo naći strateškog partnera. Logično je bilo tražiti ga u Kini. Računamo da ćemo na tržište izaći 2020., rekao je Poljak.

Očekuje se porast kineskih turista od 30%-40% godišnje, kao i od 2012., kazala je Jačan Obratov. Kinezi dolaze u Europu, i u okviru toga i u Hrvatsku – dolaze u zagreb, posjećuju 4-6 destinacija: Plitvička jezera, Zadar, Split, Dubrovnik, nešto manje Opatiju i Rovinj, rekla je. Očekuje i više zračnih linija prema Hrvatskoj. Veliki su potrošači, rekla je Jačan Obratov.

Ima dovoljno hrvatskih tvrtki s kapacitetom za suradnju s Kinom, kaže Jurčić. Moramo se postaviti kao država vrlo proaktivno u privlačenju ulaganja, preporučio je Vladi. Trebamo znati koga želimo, kakve proizvode i strukturu gospodarstva želimo. Trebamo promjenu strukture gospodarstva, što nam definitivno treba kako bi zasnovali bazu održivog razvoja koje neće biti osjetljivo na udarce kao do sada, kazao je među ostalim.

Road and Belt Initiative značajna je za RH, da se nađemo na putu robe i tereta koji idu prema Europi, luku u Zadru već su kupili Kinezi, kazala je Žalac. Najavila je ponovni odlazak u Kinu ministra Butkovića sa cijelim izaslanstvom tvrtki unutar svog ministarstva, na detaljne sastanke koji će biti preduvjeti za potpisivanje memoranduma o razumijevanju kada govorimo o prometnom smislu za summit Kina + 16.

Kinezi sustavno promišljaju, u svim sektorima, to je jedna propulzivna industrija i tu možemo puno toga pripremiti za summit sljedeće godine, konkretnih incijativa, a bilo bi najbolje uvesti direktnu zračnu liniju, ali o tome ćemo detaljno razgovarati po ministarstvima.

Kinezi znaju sve o Marku Polu, da je došao iz Hrvatske, rekla je Žalac, i dodala da misli da će kineski premijer iduće godine doći na Korčulu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI