Objavljena knjiga o Šeksu: Kako je politički disident postao politički jastreb HDZ-a?

Igor Soban/PIXSELL

Kronološkim pristupom Miškulin je iscrpno istražio sve relevantne arhivske izvore o Šeksu.

“Šeks.Politička biografija”, knjiga je povjesničara Ivice Miškulina u kojoj se analizira dugogodišnje političko djelovanje Vladimira Šeksa. Kronološkim pristupom Miškulin je iscrpno istražio sve relevantne arhivske izvore o Šeksu.

Autor kaže kako je priča o Šeksu priča o životu u komunizmu, odgovoru na nepravde nedemokratskog sustava, raspadu druge Jugoslavije, uskrsu hrvatskog nacionalizma i reakciji na prijetnju iz Beograda, nametnutom ratu i promjenama koje uzrokuje, ali i uspostavi moderne hrvatske države i njezinoj prirodi te svakodnevnoj politici.

 

Miškulin navodi da se Šeks HDZ-u priključio jer je ta stranka za njega bila politički pokret koji je težio mirnom raskidu s komunističkim sustavom, preoblikovanju Hrvatske u državu parlamentarne demokracije, slobodnog tržišta i socijalne pravde, te približavanju zapadnoeuropskim demokracijama. Autor navodi kako je Šeks odmah po osnivanju HDZ-a u javnosti percipiran kao najistaknutiji “politički jastreb” te stranke.

Autor detaljno analizira i Šeksov odnos sa šefom HDZ-a i prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.



Miškulin u knjizi govori i o optužbi da je u 1980-tima bio suradnik tajne policije komunističkog režima.

O tome pročitajte više u člancima objavljenim na 7dnevno:

Je li Šeks radio za Udbu ili je Udba radila za Šeksa?

Prvi smo objavili biografiju koju je bivši Šešeljev odvjetnik ‘kolega’ Šeks 1981. uputio Predsjedništvu SFRJ, a koja sve razotkriva!

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI