O Merčepovom kupanju u toplicama oglasio se Tomo Medved. Evo što je rekao!

screenshot

Nakon informacije koja se pojavila u hrvatskim medijima da Tomislav Merčep zatvorsku kaznu povremeno služi u Krapinskim toplicama, oglasio se i ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved:

“Radi se o preporuci liječnika i uputnici za toplice. Mi smo, kao što inače radimo u takvim situacijama, podržali inicijativu u suradnji s Ministarstvom pravosuđa”, kazao je Medved uoči sjednice Užeg kabineta Vlade.

Dodao je kako takav način izdržavanja kazne podržavaju ako se radi o hrvatskim braniteljima i ako liječnici daju svoju preporuku za takav oblik rehabilitacije, a ustanove u kojima izdržavaju kaznu ne mogu pružiti takvu uslugu.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je da “postoje pacijenti koji su traumatizirani nakon inzulta”.

Tomislav Merčep u svibnju 2016. nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora jer kao zapovjednik specijalne postrojbe zvane ‘merčepovci’ nije spriječio zločine nad srpskim civilnim stanovništvom. u veljači 2017. Vrhovni sud kaznu mu je povisio na sedam godina.



Od početka procesa Merčep tvrdi da je nevin te da nije kontrolirao zločine koje su počinili njegovi ljudi.

“Merčepovci” su, prema tvrdnjama iz optužnice, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Siniša Rimac, Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović, pripadnici Merčepove jedinice 7. prosinca 1991. oko 23 sata upali su u kuću mesara Mihajla Zeca u Poljaničkoj ulici na Trešnjevci i likvidirali ga. Potom su iz kuće izvukli njegovu suprugu Mariju i 12-godišnju kći Aleksandru i odvezli ih na Sljeme. Nedaleko od planinarskog doma Adolfovac ubili su ih i njihova tijela bacili u jamu te zatrpali smećem. iako su ubojice priznale svoj zločin, zbog proceduralnih pogrešaka, za njega nitko nije odgovarao.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI