Novi ispad Tajanija: Mussolini? Pa i nije bio tako loš… vratio je mnoge dijelove naše Italije

screenshot

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ponovno se našao na meti kritika. Ovaj put jer je izjavio kako je Benito Mussolini činio i neke pozitivne stvari za Italiju.

Talijanski mediji prenose njegov intervju za radijski show “La Zanzara” (Komarac) u kojem je rekao: “Mussolini? Dok nije proglasio rat protiv cijelog svijeta prateći Hitlera, dok nije promovirao rasne zakone protiv Židova i na stranu dramatični događaji oko Giacoma Matteottija (politički oponent kojeg je režim ubio) radio je pozitivne stvari kako bi realizirao infrastrukturu u našoj zemlji”, rekao je Tajani.

Izjava počinje u 18:50 minuti:

https://podcast-radio24.ilsole24ore.com/radio24_audio/2019/190313-lazanzara-s.mp3

“Moramo biti objektivni. Ja nisam fašist, nikada nisam bio fašist i ne dijelim njegovu političku misao, ali ako ćemo biti pošteni sagradio je ceste, mostove, zgrade, vratio je mnoge dijelove naše Italije. Krive stvari bile su Matteotti, rasni zakoni, rat. To su bile neprihvatljive stvari.



Tajani je kasnije na Twitteru odbacio sve kritike napisavši: “Neka je sram onih koji manipuliraju onim što sam navodno rekao oko fašizma. Oduvijek sam bio uvjereni antifašist i neću dozvoliti da bilo tko insinuira drugačije. Fašistička diktatura, rasni zakoni i smrti koje su uzrokovali najtamnije stranice u talijanskoj i europskoj povijesti.”

Njegove protivnike tweet nije impresionirao, piše Politico.

Udo Bullmann, vođa Socijalista u Europskom parlamentu rekao je da su Tajanijeve riječi nevjerojatne. Na Twitteru je dodao: “Kako predsjednik Europskog parlamenta nije u stanju priznati prirodu fašizma? Treba nam brzo pojašnjenje.”

Lynn Boylan, eurozastupnica iz Irske, napisala je na Twitteru kako je Mussolini odgovoran za smrt više od 430 000 ljudi, ali “vidite njegove ceste i mostove! Ozbiljno, ovo je predsjednik Europskog parlamenta.”

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula vidi vezu između izjava o talijanskoj Dalmaciji i Istri te ovih o Mussoliniju. Nedavno prizivanje talijanske Dalmacije i Istre predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija očito nije izolirani incident nego politička platforma”, napisao je na Twitteru.

Politico podsjeća kako se Tajani i prošli mjesec našao u neobranom grožđu nakon kritika iz Slovenije i Hrvatske zbog njegovih izjava o talijanskoj Dalmaciji i Istri, prenosi N1.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI