Novi anti-Soros zakon u Mađarskoj: NGO-i će se morati financirati transparentno

Michael Wuertenberg - wikipedia

Mađarska vlada je uputila u parlament novi zakon o stranim nevladinim organizacijama koje djeluju u Mađarskoj. Zakon je usmjeren prije svega prema Sorosevim udrugama koje već dugo pokušavaju destabilizirati Mađarsku i demokratski izabranu vladu zamijeniti ideološki obojenom i lojalnom svjetskim centrima moći.

Novi zakon je parlament izglasao ovog tjedna sa 130 glasova spram 44 protiv. Po njemu će u inozemstvu bazirani NGO-i, nevladine organizacije, koje godišnje imaju više od 25.000 eura prihoda (7.2 milijuna forinti) morati registrirati kao “organizacije financirane iz inozemstva”.

Mađarska unija za građanske slobode (TASZ) je zgrožena novim zakonom i već je najavila “građanski neposluh”, prema Budapest Business Journalu. Glasnogovornik mađarske vlade, Zoltan Kovacs, pak brani novi zakon i kaže kako se vlada konzultirala s Europskom komisijom za demokraciju, poznatom kao Venecijanska komisija, u vezi zakona,  i kaže kako oni ne vide problem u tom zakonu. Cilj je, naravno, zaustaviti sustavno potkopavanje nacionalnog suvereniteta, što je osnovni cilj tih udruga.

Venecijanska komisija dala je mišljenje o zakonu u kom piše da on “ide za prima facie legitimnim zahtjevom i može se smatrati potrebnim u demokratskom društvu u interesu nacionalne sigurnosti i javne sigurnosti, za prevenciju nereda i zločina, za zaštitu zdravlja i morala ili za zaštitu prava ili sloboda drugih osoba”.

Kovacs je također odbacio optužbe da zakon kopira sličan donesen u Rusiji rekavši kako njihov zakon ne zahtijeva da se NGO-i registriraju kao “strani agenti” i ne ide za tim da im uskrati javno financiranje. No, zato su po novom zakonu svi NGO-i obavezni objaviti odakle se točno financiraju i u kojem iznosu, i financiranje mora biti puno transparentnije nego do sad.

No većina i onih koji podržavaju novi zakon i onih koji ga napadaju smatra da je to nastavak politike mađarske vlade kojom želi slomiti utjecaj transnacionalnih mreža NGO-a financiranih od strane milijardera George Sorosa, koji se posebno okomio na Mađare iz dva razloga: Prvo, rođen je u Mađarskoj, a drugo, Mađarska je od rijetkih zemalja u Europi koja mu se odbija pokoriti i prihvatiti politike koje im nameće, a koje nisu one iza kojih stoje birači. Naime, najjača oporba navodno “ultradesnom” Orbanu zapravo dolazi s desna, od Jobbika. Mađarska je u ovom trenutku jedna od najmirnijih i naprosperitetnijih europskih zemalja, pošteđena “no-go” zona, terorizma, i uličnog nasilja i kriminala, i Mađari iz nekog Europi nejasnog razloga žele da to tako i ostane. Iz nekog također Europskoj komisiji nejasnog razloga Mađari smatraju, suprotno u EU općeprihvaćenim novokomponiranim “istinama”, da masovna imigracija iz muslimanskih zemalja  ima neke veze s terorizmom.



Mađarski premijer Viktor Orban je već u nekoliko navrata opasno udario na Sorosa, rekavši kako je Soros preko svojih NGO-a u Mađarskoj agitirao za otvaranje granica masovnoj imigraciji. U govoru pred Europskim parlamentom u travnju, Orban je rekao, “George Soros i njegovi NGO-i žele transportirati milijun imigranata u EU godišnje. On je osobno, javno objavio taj program i osigurao sredstva za to. To ste i sami mogli pročitati”. Naime, dobro je poznato, iako se u medijima ne spominje, da su “imigranti” poduprti od NGO-a u Turskoj odakle kreću, a koji surađuju s mrežom NGO-a u cijeloj Europi, ne samo organizacijski nego i financijski. I to na taj način da ih, ako se uspješno probiju u Schengen, tamo na bankomatima u određenim državama koje su im zadane kao ciljne čeka priličan novac, u pravilu oko 5.000 eura, što je više nego što u svojim zemljama mogu zaraditi ikad. Zato svi imigranti unaprijed znaju u koju zemlju žele stići, i zato su to uglavnom mladi muškarci u dvadesetim ili tridesetim godinama. Tamo gdje se stvarno bježi od rata, kao u slučaju rata u BIH ili na Kosovu, bježe prije svega žene i djeca, kojih među imigrantima zadnjih godina gotovo da i nema.

Mađarska vlada je nedavno također progurala kroz parlament i zakon koji je usmjeren protiv Srednjeeuropskog sveučilišta (CEU) kojeg je vlasnik Soros, a koji ima sjedište u SAD ali tamo nema nastavu i kampus, već samo u Mađarskoj. Orban je rekao kako je nepravedno da to sveučilište može izdavati američke diplome bez da ima ikakve nastavne ili druge resurse u SAD, što mu daje nepravednu prednost pred ostalim mađarskim sveučilištima.

Ostale države istočne i središnje Europe koje su donijele zakone usmjerene protiv Soroseve mreže NGO-a ili su se u njima pripadnici vlasti i establishmenta usudili javno usprotiviti Sorosevim nametnutim politikama uključuju Rumunjsku, Poljsku, Srbiju, Bugarsku, i Slovačku. Organizacije za ljudska prava u Mađarskoj, međutim, ne kane odustati od borbe i kažu da će postaviti pitanje ustavnosti tog zakona.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI