NOVE RIGOROZNE KAZNE ZA PROMETNE PREKRŠAJE! Dva prolaska kroz crveno i gotovo je! Ostajete i bez auta i bez dozvole!

ilustracija

Već je dulje vrijeme izvjesno da je plan iz Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa kojim je predviđeno da brojka smrtno stradalih u prometu 2020. godine ne bude veća od 213 teško ostvariva. Ali upravo ove izmjene zakona i aktivnosti MUP-a i Fakulteta prometnih znanosti u razdoblju do 2020. usmjerene su prema postizanju tog cilja. Za najteže prekršaje kazne od 20.000 kuna, za telefoniranje u vožnji kazna će biti triput veća, lakše će se ostajati bez vozačke dozvole, a stariji od 67 godina morat će na obvezni liječnički pregled, doznaje Večernji list.

Samo do ovog ponedjeljka u crnim je statistikama smrti na našim cestama zavedeno295 imena. Za upravljačem je odveć onih koji unatoč oduzetoj dozvoli smatraju da smiju voziti, jurnjava na našim cestama nije nepoznanica, kao ni vožnja kroz crveno ili vožnja u pijanom stanju.

Privremeno oduzimanje vozila, povećanje novčanih kazna za prekršaje u prometu na iznos do 20.000 kuna, obvezno izricanje zabrane upravljanja motornim vozilom, povećanje negativnih prekršajnih bodova, kažnjavanje nepoštivanja sigurnosnog razmaka na autocesti, obvezni liječnički pregled nakon 67. godine života, snimanje vozačkih ispita te mogućnost provjere elektroničkim putem statusa vozačke osnovne su novosti iz prijedloga koji je iznjedrila radna skupina. Otkako su u javnost počeli curiti detalji iz novog prijedloga zakona, ponajviše se bure bilo podiglo zbog najave privremenog oduzimanja vozila.

U praksi se pokazalo da sadašnje kazne ne ispunjavaju svrhu i da počinitelja prekršaja ne odvraćaju od ponavljanja prometnih prekršaja. Zato se predlaže da se najveće kaznekoje sada iznose od 5000 do 15.000 kuna povećaju na iznos od 10.000 do 20.000 kuna.

Telefoniranje u vožnji kažnjavalo bi se s 1500 kuna, triput više nego sada. Prijedlogom zakona propisuje se i da sigurnosni razmak između vozila na autocesti mora biti na udaljenosti koja nije manja od udaljenosti koju bi prešao brzinom kojom vozi u dvije sekunde. Odredba je to kakvu ima, primjerice, i Slovenija.



Osim što bi vozače nova politika kažnjavanja opalila po džepu, za te bi prekršaje ubuduće po prijedlogu bilo propisano i obvezno oduzimanje dozvole. Pola godine ne bi smio voziti onaj tko prvi put počini jedan od navedenih prekršaja, bez dozvole bi na godinu dana ostao onaj koga se zatekne u počinjenju prekršaja drugi put. Za treći i svaki sljedeći put zaštitna bi mjera oduzimanja vozačke bila dvije godine.

Recidivisti bi ubuduće lakše ostajali bez dozvole jer je plan da se broj negativnih prekršajnih bodova za najteže prekršaje u prometu s dosadašnjih tri poveća na šest. To znači da bi se vozačka dozvola ukinula zbog, na primjer, dva namjerna prolaska kroz crveno, što bi prekršitelja vratilo u klupu, na edukaciju o prometnim propisima nakon čega bi morao ponovno na ispit, koji će ubuduće, prođe li prijedlog, biti sniman zvučno i vizualno. Odredba zbog koje će se zacijelo na noge dići umirovljenici odnosi se na obvezu odlaska na liječnički za vozače koji nakon 67. godine idu produljiti dozvolu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI