Nova šefica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa otvoreno o vrućim temama: Nema nedodirljivih

screenshot

Novaković je govorila o Zdravku Mariću, premijerovoj rodbini, predsjedničinom putu u SAD, Krstičeviću i zrakoplovima...

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa tek je počelo rad u novom sazivu. Prve kazne su izrečene, no u pitanju su ili državna tajnica ili tajnici. A što je s političarima koji vode ovu zemlju čije prijave stoje mjesecima? Na ova i druga pitanja odgovarala je u Dnevniku Nove TV Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, a s njom je razgovarao Mislav Bago.

Počnimo s Agrokorom. Slučaj Zdravka Marića je otvoren. Kada možemo očekivati da će on iznijeti svoju istinu, a Božo Petrov svoju istinu pred Povjerenstvom, da utvrdimo tko je u pravu, a tko u krivu?

Nakon više razgovora i radnih sastanaka zaključili smo da ćemo napraviti javnu sjednicu sljedeći tjedan na koju ćemo pozvati kao stranku gospodina Marića te druge osobe koje imaju saznanja.

Ta druga osoba je gospodin Petrov?

Ne bih konkretizirala točno koje su to osobe, s obzirom na to da im pozivi još nisu stigli. Jedan od njih je gospodin Petrov.



Još neke osobe mislite pozvati?

Da.

One koje su bile na sastancima u Banskim dvorima?

Pa da. Kako bismo utvrdili činjenično stanje. To nije ništa neobično. Naše su sjednice i inače javne.

To će biti prvi put, ovakvo sučeljavanje?

Mi ne radimo sučeljavanje.

Nego kako će to izgledati? Tko će koga ispitivati?

Prvo će izvjestiteljica iznijeti predmet. Nakon toga će gospodin Marić imati priliku dati svoju izjavu, odnosno dodatno obrazložiti predmet, što inače stranke mogu. Ovo nije nešto ekskluzivno. Svaki put kad odlučujemo tada i stranka može reći svoje stajalište. Nakon toga ćemo pozvati druge osobe koje imaju neka saznanja koja će sudjelovati na sjednici Povjerenstva.

Gospodin Marić može te osobe pitati potpitanjima?

Gospodin Marić je stranka u postupku i temeljem zakona o upravnom postupku moći će postavljati pitanja.

Ne mislite da će to malo sve estradizirati i da ćete s tim izvesti na čistac i jednu i drugu stranu?

Ne bih rekla da ćemo estradizirati dodatno Povjerenstvo. Nama je jako bitno da utvrdimo činjenično stanje i na tome ćemo temeljiti predmet. U ovom trenutku doista nemamo drugih predmeta. Vidjet ćemo je li to dovoljno da završimo predmet. Dolazimo u situaciju u kojoj je Povjerenstvo nakon razgovora i razgovora odlučilo da je to nešto što moramo napraviti kako bismo završili predmet. A mislim da je vrijeme da se predmet i dovrši.

Ali vrijeme je i da se dovrši priča s predmetom predsjednice Republike oko njezinog puta u Ameriku. To je kod vas i obavijeno je velom tajne. Imate situaciju njezine večere ili ručkova sa Zdravkom Mamićem. Također je proglašeno tajnom da se ne ugrozi sigurnost Predsjednice. Kakva se poruka šalje kad vi ne možete dobiti te podatke koliko je puta večerala, ručala sa Zdravkom Mamićem, koja je svrha njezinog puta, kada se sve stavlja u oblik državne tajne?

Očekujemo da se predmet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u sljedećih mjesec dana nađe na dnevnom redu sjednice Povjerenstva. Predmet je doista već dugo kod nas i treba ga riješiti. Činjenica jest da je u tom predmetu kao i u nekim drugim predmetima dio…

Kako ćete sve riješiti ako vam je sve državna tajna?

Dio dokumentacije je proglašen državnom tajnom. Međutim Povjerenstvo ne može ulaziti u to je li taj dokument može biti državna tajna ili ne može. To nije naš posao. Mi možemo jedino pozvati više puta institucije da nam daju dokumente. U slučaju da su proglašeni tajnom, na to ne možemo utjecati. Svakako bi ta institucija trebala razmisliti je li doista potrebno, može li se učiniti iznimka da samo članovi Povjerenstva mogu vidjeti taj dokument i utvrde nekakvu situaciju. Da, Povjerenstvo tu ne može ništa. Može utvrditi da ne može utvrditi činjenično stanje.

Mislite li da bi i samoj Predsjednici bilo u interesu da ona kaže ili potakne institucije da daju dokumente Povjerenstvu, da nemamo misteriju oko ručkova, večera ili puta u Ameriku, da se skine ta tajna?

Vjerujem da bi. Pozivam institucije da nam dostave dokumentaciju da ne moramo pisati požurnice, jer puno nam je jednostavnije kad ih dobijemo prvi put na traženje i odmah rješavamo dalje.

Četiri predmeta su kod vas zbog zapošljavanja rodbine premijera Plenkovića. On kaže da ti ljudi moraju disati bez obzira na to što je on predsjednik Vlade. Kako to regulirati?

Povjerenstvo postoji zato da ispituje takve situacije. S jedne strane educiramo državne dužnosnike i dužnosnice. Iluzorno je očekivati da sve osobe koje su na neki način povezane s dužnosnicima u Hrvatskoj nikad neće tijekom njihovog mandata napraviti ovo. S druge strane, ako se to prečesto događa onda se u javnosti stvara dojam da nešto nije u redu.

Kakav je vama dojam trenutno?

Nemam dojam. Ja sam predsjednica Povjerenstva i moram tu biti potpuno neutralna dok predmeti nisu gotovi. U svakom pojedinom slučaju ćemo ispitati činjenice i donijeti odluku vrlo brzo. Do ljeta će svi predmeti sigurno biti riješeni.

Što on treba u takvim slučajevima napraviti kod svoje obitelji?

Najbolje je da svi ti natječaji u zapošljavanju u javnim tijelima budu transparentni, da budu jasni kriteriji, da se ne imenuje po diskrecijskoj ocjeni.. To je jako bitno. Svatko se može naći u toj situaciji, samo treba znati upravljati. Tu smo kao Povjerenstvo da educiramo i preveniramo takve situacije.

Bivša tvrtka ministra obrane je imala partnerstvo u drugoj tvrtki. Prenamjenu su napravili za remont vojnih zrakoplova među ostalim, pa smo kupili izraelske zrakoplove. Jeste li vi otvorili slučaj aviona?

Imali smo predmet protiv ministra Krstičevića. Otvorili smo ga na temelju medijskih natpisa. Nakon toga stigla je i prijava. I sam gospodin Krstičević izrazio je mišljenje, čak bih rekla da se vrlo detaljno očitovao o predmetu.

I prije kupovine?

Ne. Sada. I u tom predmetu smo zatražili još neku dodatnu dokumentaciju i vrlo brzo očekujem rješavanje navedenog predmeta.

Prije nego avioni dođu?

To vam ne mogu reći.

Hoćete li ispitati neke dodatne ljude?

To vam ne mogu reći. To ne znam u ovom trenu. U ovom trenutku smatram da nema potrebe, a hoće li biti potrebe to ću znati kasnije.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI