Njemačka upozorila Amerikance: Ne miješate se u unutarnju politiku zemlje!

screenshot

'Američki izaslanici imaju pravo izražavati svoje mišljenje', pojasnila je glasnogovornica State Department-a

Američki State Department stao je u obranu izjava novoga američkoga veleposlanika u Njemačkoj koje su izazvale osude sa svih strana političkoga spektra te zemlje, ističući da američki izaslanici “imaju pravo izražavati svoje mišljenje”.

Nemamo li mi kao Amerikanci pravo na slobodu govora?”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert odgovarajući na pitanja o komentarima američkoga veleposlanika Richarda Grenella u intervjuu koji je prošloga vikenda dao za Breitbart News.

Bivši američki glasnogovornik u UN-u i čvrsti pristaša američkoga predsjednika Donalda Trumpa, Grenell je za portal Breitbart rekao da želi “ojačati europske konzervativce koji se upravo bude iz tihe većine”.

Time je mislio na izbore na kojima su nagli uzlet doživjele konzervativne stranke u Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj i Austriji, a koji su, kako je rekao, pokazali “jačanje konzervativne politike zbog neuspješnih politika ljevice”.

Grenellove izjave izazvale su kritike njemačkih političara, uključujući i upozorenja da se ne smije miješati u unutarnju politiku. Njemačka je od američke vlade zatražila objašnjenje izjava, a očekuje se da će se to pitanje pojaviti i kad Grenelll u srijedu dođe u svoj prvi službeni posjet ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu.



Na pitanje je li politika State Departmenta da američki veleposlanici zastupaju određene političke stranke, Nauert je odgovorila: “Veleposlanici imaju pravo izraziti svoje mišljenje. oni su predstavnici Bijele kuće, bila riječ o ovoj ili nekoj drugoj administraciji.”

Nauert je primijetila da je u komentaru objavljenom na Twitteru nakon kritika njegova intervjua, Grenell opovrgnuo da podupire bilo kojega političkoga kandidata ili stranku.

Veleposlanik Grenell je samo naglasio da neke stranke i kandidati u Europi trenutno postižu uspjehe”, rekla je Nauert.

No, u istom je tweetu Grenell napisao i to da stoji iza svojih komentara da “svjedočimo buđenju tihe većine – onih koji odbacuju elite i njihove zaštitne omotače. Pod Trumpovim vodstvom”.

Otkako je u svibnju preuzeo dužnost, Grenell je već jednom izazvao kritike. Nekoliko sati nakon dolaska preko Twittera je upozorio njemačke tvrtke da “smanje svoje operacije” u Iranu nakon Trumpove odluke da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom i ponovno nametne američke sankcije Teheranu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI