‘Nitko’ i dalje najpozitivniji, a Plenković najnegativniji političar!

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Premijera i predsjednika HDZ-a posebno bi trebao zabrinuti podatak da bez obzira što na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh i dalje pripada HDZ-u s izborom od 31,3 posto, da je to za 2,2 posto manja potpora u odnosu na prošli mjesec. Ipak u nizu loših podataka za premijera Plenkovića ima i jedan dobar. Njihov glavni koalicijski partner HNS, na čije čelo će se uskoro vratiti 'glavna roda' Ivan Vrdoljak bilježi potporu od mizernih 1,2 posto, baš kao HSP AS i Glas. Takva potpora, koja bi uskoro mogla kliziti i prema nuli, dovoljna je garancija Plenkoviću, da HNS s prevrtljivim Vrdoljakom neće izazivati krizu vlasti kao svojedobno Most, jer nakon sljedećih parlamentarnih izbora ta stranka i definitivno nestaje s političke scene. Zato će oni sve učiniti da zajedno s Plenkovićem, Pupovcem i Sauchom ostanu na vlasti do kraja mandata.

Najnovije redovito mjesečno istraživanje agencije ‘Promocije plus’ o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom listopada (od 31. listopada do 4. studenog), pokazuje učinke najnovijih događaja vezanih uz slučaj Agrokor na političku scenu, odnosno na percepciju pojedinih političkih aktera.
Istraživanje je pokazalo da je i dalje na vrhu najpopularnijih političara ‘Nitko’, a potom ga slijedi Predsjednica, no ono što bi najviše trebalo zabrinuti vladajući HDZ jeste činjenica da je njihov predsjednik Andrej Plenković na vrhu ljestvice najnegativnijih političara, s izborom od 20 posto.
Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 20 posto (prije mjesec dana 18,7 posto). Na drugom mjestu su svi političari kao zasebna kategorija, na trećem Zlatko Hasanbegović s izborom od 10,9 posto, prije mjesec dana 12 posto. Prema ovom istraživanju je čak i Milorad Pupovac manje nepopularan od svog koalicijskog partnera premijera Plenkovića s izborom od 8,7 posto, a prije mjesec dana 10,1 posto. Davor Bernardić, takav kakav jeste, po nepopularnosti daleko iza Plenkovića, pa bi on mogao biti i zadovoljan s petim mjestom najnepopularnijih političara s izborom od 8,1 posto, no, ono što bi ga trebalo zabrinuti jeste podatak da je ta nepopularnost bila manja (6,7 posto), izmjerena početkom listopada. Premijera i predsjednika HDZ-a posebno bi trebalo zabrinuti i podatak da bez obzira što na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh i dalje pripada HDZ-u s izborom od 31,3 posto, činjenica da je to za 2,2 posto manja potpora u odnosu na prošli mjesec. Istovremeno, vodeća opozicijska stranka SDP u posljednjem mjesečnom istraživanju zabilježila je rast izborne podrške koja sada iznosi 22,9 posto (prema 22,1 posto iz listopada). Zanimljivo je napomenuti da je  rast izborne potpore zabilježio i Most, koji ponajviše jaše na aferi Agrokor i koji se nalazi na trećem mjestu popularnosti čiji je aktualni izbor od 8,7 posto za skoro jedan postotni bod veći od onog otprije mjesec dana (tada je iznosio 7,8 posto). Slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s identičnim porastom od 0,9 postotnog boda te sada bilježi izbor od 7,5 posto (početkom listopada 6,6 posto).
Također u ovomjesečnom istraživanju 76,8 posto ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 74,4 posto iz listopada, što je također za Plenkovića zabrinjavajući podatak. Ipak u nizu loših podataka za premijera Plenkovića ima i jedan dobar. Naime, njihov glavni koalicijski partner HNS, na čije čelo će se uskoro vratiti ‘glavna roda’ Ivan Vrdoljak bilježi potporu od mizernih 1,2 posto, baš kao HSP AS i Glas. Takva minimalna potpora, koja bi uskoro mogla kliziti i prema nuli, dovoljna je garancija Plenkoviću, da HNS s prevrtljivim Vrdoljakom neće izazivati krizu vlasti kao svojedobno Most, jer nakon sljedećih parlamentarnih izbora ta stranka i definitivno nestaje s političke scene. Zato će oni sve učiniti da zajedno s Plenkovićem, Pupovcem i Sauchom ostanu na vlasti do kraja mandata.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI