NIKAD OŠTRIJI BULJ: ‘Vlada je sramotno odnarođena, boje se naroda i branitelja’

screenshot

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj bio je gost „Novog dana“ N1 televizije gdje je najavio 303. po redu Sinjsku alku koja će se ovog vikenda održati u Sinju.

“U završnoj su fazi pripreme za Alku, sve više Alka privlači pažnju javnosti i političara”, ustvrdio je Bulj.

Njegove odgovore prenosimo u cijelosti.

Alka pada na isti dan kad i dan Domovinske zahvalnosti. Možda neće biti toliko ispolitizirana ove godine?

“Dan hrvatskih branitelja i veličanstvene operacije Oluja slavi se isti dan kad i pobjeda nad Osmanlijama. Očekujemo brojne goste. Političke elite dolaze iz godine u godinu. Težnja je da Alka bude i turistička i gospodarska atrakcija. Očekujemo da će oni koji dolaze biti tu, ne samo na dane Alke, nego da pomognu Cetinskoj krajini i Zagori. U samo 4 godine ovaj kraj je napustilo 26.000 stanovnika. Očekujemo konkretnu pomoć, a ne PR”.



Često ističete da politika dolazi samo za Alku i Oluju. Je i se išta promijenilo za ovu godinu dana?

“Nažalost, zasad ne vidimo te mjere koje se godinama spominju i obećaju svake 4 godine ili svake alke. Političari kao da su progutali kazetu i ponavljaju isti mantru… Treba promovirati dobre projekte, a ne gurati štetne poput Peruće. Očekivali smo da se promoviraju OPG-ovi u dolini Cetine, ali Zakon o ugostiteljstvu te je OPG-ove ograničio jer oni koji upravljaju ministarstvima su veće štetočine prema hrvatskoj poljoprivredi nego svi korovi zajedno…”

Vlada čini mnoge napore da zaustavi iseljavanje. Hoće li nešto od toga biti učinkovito?

To je kao da imate brojne rupe na šupljoj bačvi. Jednu zatvorite, druga se otvara. Da bi imali radna mjesta poduzetnik mora imati manja davanja, manje poreze… Jedini model je pomoć direktno poduzetnicima, da određeni broj godina nemaju nikakva davanja. Tako će oni dolaziti ovdje.

Koliko ste vi u oporbi uspješni u prijedlozima za poboljšanje uvjeta života?

Bio sam u većini i nisam glasovao za proračun 2017. isključivo zato jer su dvije trećine bile zaboravljene. Jednostavno to područje ne egzistira i mladi nemaju od čega živeti, a imaju ogroman potencijal . Mi imamo sve da ovdje ljudi ostanu.

Kako gledate na novi zakon o ugostiteljskoj djelatnosti?

To je kočnica razvoja, osobito u ruralnim područjima. Mi moramo omogućiti da OPG-ovi prodaju svou hranu, da budu iznajmljivači. Nigjde drugo nisu konkurentni od uvoznih lobija. Smatram da je najveći potencijal razvoja turizma proizvodnja hrane. Ne može se dogoditi da mi u 21 .stoljeću nemamo sustav navodnjavanja tamo gdje imamo rijeke… Ovaj prijedlog zakona to koči, očito se radi za neke kompanije. Treba se okrenuti ovim područjima koja su turistički atraktivna i gdje imamo proizvodnju hrane.

Pred nama je alkarski vikend i vikend kad proslavaljamo obljetnicu Oluje. Očekujete li u Kninu neke koji će negodovati?

Sramotno je što Vlada i prošle godine nije bila među narodom, na trgu u Kninu. To je sramotno odnarođenje vlade. Bez obzira hoće li biti zviždanja, vlast se mora suočiti s tim da je ovo najveći trenutak. To je sloboda koju smo iščekivali. Ako je Milanović bio, dobio je zvižduke, nije bio kraj svijeta, zašto se Plenković ne želi suočiti s narodom? Dobro nisu stavili govore u dva u noći, oni izbjegavaju sučeljavanje s narodom. To je strah od naroda i hrvatskih branitelja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI