Neustavnoj proslavi ‘Dana RS’ uz Čovića prisustvovao i veleposlanik Republike Hrvatske

screenshot

Proslavu ignorirali gotovo svi ostali predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog veleposlanika

Vlasti Republike Srpske u srijedu su ponovo u Banjoj Luci organizirale obilježavanje 9. siječnja kao “dana republike”, prkoseći još jednom pravorijeku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je taj praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

Svečanom prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisustvovao je i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH – Ivan del Vechio. Del Dechio se tom prilikom fotografirao i s Miloradom Dodikom, predsjedateljem Predsjedništva BiH, javlja Dnevnik.ba.

Uz brojna izaslanstva u Banjoj Luci bio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, dok su ovu proslavu ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog veleposlanika.

U sklopu obilježavanja 9. siječnja ranije tijekom dana kroz središte Banje Luke vlasti su organizirale paradu s oko tisuću i pol sudionika, pretežito naoružanih policajaca od kojih su neki bili kostimirani u odore srpske vojske iz Prvog svjetskog rata te vatrogasaca, pripadnika civilne zaštite, ratnih veterana, studenata ali i lokalnog ogranka kontroverzne ruske motorističke udruge “Noćni vukovi”, koja promiče interese politike Vladimira Putina, a njenom vođi Aleksandru Zaldostanovu zabranjen je ulazak u BiH jer je proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Parada je protekla bez ikakvog znakovlja BiH, no uz brojne zastave RS i Srbije a intonirane su samo entitetska i srbijanska državna himna.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI