NEŠTO SE KUHA U VLADI: Zbog ovog Plenkovićevog napada slijede nam izbori na jesen?

screenshot

Pouzdana je informacija da je najuži stranački vrh razmatrao varijantu prijevremenih izbora. Ali, činjenica je da odluke o tome nema, a i ne može se reći da se raspravljalo s jasnom namjerom da se u takvo nešto krene. Možda bi se sada u tom smislu mogla iskoristiti ova napetost u vezi s Pupovcem”, otkrio je Novom listu jedan HDZ-ov zastupnik.

U prilog tomu govori i iznenadni napad zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na Vladu koju je jučer prozvao za jalovost u provedbi reformi i zatražio od nje uvođenje poreza na nekretnine. Zna li se da Klub zastupnika Bandićeve Stranke rada i solidarnosti, skupa s Reformistima i nezavisnima, broji sedam zastupnika, jasno je da Bandićevo drmanje ljestvi koje inače drži Plenkovićevoj Vladi također može biti naznaka skorih izvanrednih izbora.

Nadalje, sve su snažniji ionako snažni pritisci na HDZ zbog koaliranja s SDSS-om pa u tom smislu valja iščitati i pritisak iz HDZ-a na Milorada Pupovca da se jasno odredi prema radikalnoj retorici srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, kojom je na Dan pobjede i obljetnicu ‘Oluje’ usporedio današnju Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom. Na koncu, HDZ-u bi u ovom trenutku izvanredni izbori išli na ruku i zbog činjenice da u SDP-u, još uvijek najjačoj oporbenoj stranci, vlada posvemašnje rasulo.

O tome da se u vrhu HDZ-a već neko vrijeme razmatra mogućnost raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora, koji bi bili najesen, piše Novi list.

Riječki dnevnik neslužbeno doznaje da se to razmatranje intenziviralo posljednjih tjedana, dijelom i zbog prethodno navedenih razloga, te da dio stranačkih dužnosnika nagovara premijera i šefa stranke Andreja Plenkovića da povuče taj potez. On se oko toga navodno još koleba.

“Pouzdana je informacija da je najuži stranački vrh razmatrao varijantu prijevremenih izbora. Ali, činjenica je da odluke o tome nema, a i ne može se reći da se raspravljalo s jasnom namjerom da se u takvo nešto krene. Možda bi se sada u tom smislu mogla iskoristiti ova napetost u vezi s Pupovcem, od kojeg je Branko Bačić tražio da se očituje o spornoj izjavi srpskog predsjednika Aleksandra Vučića”, rekao je za Novi list jedan HDZ-ov zastupnik.



No, slične informacije neslužbenim kanalima stižu i iz drugih izvora. Svi, pritom, kalkuliraju s tim da će turistička sezona biti uspješna, možda i bolja od prethodne, da se situacija oko Agrokora smirila i da je taj koncern zasad kako-tako saniran, a računa se i na odjeke euforije oko uspjeha nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

Prema toj kalkulaciji, piše Novi list, Plenković bi nakon eventualnih izvanrednih izbora ostao premijer s još čvršćom većinom u Saboru. No, čini se da je Plenković oprezan s takvim računicama.

Nije nemoguće da bi se povećao broj zastupnika HDZ-a, a smanjio broj zastupnika SDP-a, ali to ne znači automatski da bi Plenković imao u parlamentu širu i homogeniju potporu od sadašnje, ako bi je uopće zadržao, piše Novi list.

HDZ-ovi partneri u Saboru i Vladi zasad o svemu tome nemaju, dakako, nikakvih službenih informacija. Čelnik jedne od stranaka koje su trenutno u partnerstvu s HDZ-om za Novi list je, dakako anonimno, izjavio da već tri mjeseca do njega dopiru glasine o prijevremenim izborima.

“Naše stranke neće moći utjecati na HDZ ako oni odluče raspustiti Sabor. Za to će, logično, biti i oporba, makar se boji izbora. Ali, mislim da HDZ ne bi poslije izbora mogao okupiti bolje partnere nego što ih danas ima. Možda će osvojiti pet, šest mandata više, ali što onda? S kim će koalirati? S Mostom, Živim zidom, SDP-om? Primjerice, HNS teško će ući u Sabor”, kazao je taj neimenovani čelnik rekavši da će na sljedećem sastanku koalicije postaviti pitanje HDZ-u kani li ići na prijevremene izbore da svi znaju na čemu su.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI