NEOBIČAN OGLAS ZA POSAO: Je li moguće da se u slavonskoj srednjoj školi uči jugoslavenski jezik?

screenshot

Od ministra obrazovanja očekuju i traže da se u gimnaziju Beli Manastir uputi prosvjetni nadzor, poduzme potrebne korake i o svemu izvijesti hrvatsku javnost

HSP Osječko-baranjske županije reagirao je priopćenje u kojem izražavaju i čuđenje i zgražanje nad činjenicom da u Gimnaziji “Beli Manastir” postoji radno mjesto “NASTAVNIK/NASTAVNICA JUGOSLAVENSKE KNJIŽEVNOSTI I SRPSKOHRVATSKOG JEZIKA”, dvadeset pet godina nakon što je Jugoslavija ugašena kao neuspjeli projekt.

“Nevjerojatno nam  zvuči vijest i informacija koju smo danas dobili da je  Gimnazija u Belom Manastiru raspisala natječaj kojeg objavio i HZZO, u kojem se traži  “NASTAVNIK/NASTAVNICA JUGOSLAVENSKE KNJIŽEVNOSTI I SRPSKOHRVATSKOG JEZIKA””, izvijestili su iz HSP-a OBŽ te dodali:

“Od početne kosterancije  što  se  uopće nešto takvo traži u Hrvatskoj, “jugoslavenska  književnost i srpskohrvatski jezik”, još više  smo ostali iznenađeni  kada smo dobro  pročitali natječaj iz kojeg se može zaključiti da  se radi o zamjeni, što  implicira  da radno mjesto s tim nazivom postoji u spomenutoj gimnaziji. Pregledom internet stranice  gimnazije utvrdili smo da su zaista  raspisali  natječaj u kojem se traži popunjavanje takvog radnog mjesta, uz određene dodatke.”

HSP Osječko baranjske županije  postavlja  pitanje svima odgovornima u nizu, od ravnatelja gimnazije do ministra  obrazovanja – kako je nešto ovakvo moguće?

U Hrvatskoj je službeni jezik hrvatski jezik, a nacionalne manjine sukladno zakonima  koriste svoj materinji jezik koji se   prema nacionalnoj manjini i zove.



“Ako znamo da je  maternji jezik jedna od glavnih odrednica jednog naroda. Ako znamo da se kroz povijest zbog jezika i za jezik umiralo i ginulo postavljamo pitanje tko to ima pravo u samostalnoj Hrvatskoj  objavljivati ovakve natječaje. Nakon ovoga, nimalo nas ne čudi što se   jezik u Hrvatskoj  puzajući “jugoslavizira”. Ne čudi nas  što u javnom  prostoru imamo sve više loših govornika hrvatskog jezika,  i što ugledni jezikoslovci dižu  svoj glas  u zaštiti  hrvatskog jezika  za koji politički jugosloveni spremno tvrde da se  i ne mora zvati hrvatskim jezikom.

Nedavno smo svjedočili lošoj odluci  DORH-a o tužbi HSP-a za izrugivanje s  hrvatskom himnom “Lijepa naša domovino” koju  su Pupovčeve Novosti izrugale i omalovažile u poznatom slučaju “lijepa naša haubico”. Da je neki dobar  jezikoslovac poučavao državnu odvjetnicu iz zagrebačkog DORH-a koja je potpisala to rješenje,  tada bi i ona znala da riječ satira kod svih uglednih jezikoslovaca  označava upravo  izrugivanje. Ovako izgleda da je  jezik učila u  Gimnaziji Beli Manastir”, poručuju iz HSP-a OBŽ.

Od ministra  obrazovanja očekuju i traže da se u gimnaziju Beli Manastir uputi prosvjetni nadzor, poduzme potrebne korake i o svemu izvijesti hrvatsku javnost.

[pdf-embedder url=”http://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2017/02/natjecaj_njegovanje_srpskog_jezika-23-02-2017-1.pdf”]

Facebook Comments

Loading...
DIJELI